Pierogi to tradycyjne danie polskiej kuchni. Wszyscy je uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi je robić. Wymagają bowiem trochę czasu i cierpliwości. Trzeba przygotować najpierw farsz, potem ciasto, a następnie lepić pierogi. Dziś zapraszam was na pierogi, których z pewnością większość z was jeszcze nie próbowała. Nadzienie do nich zrobić z dwóch tanich i prostych składników.
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Podstawą udanych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Łatwo się je formuje, bez problemu zlepia, a po ugotowaniu takie pierogi smakują znakomicie. Jak przygotować dobre ciasto na pierogi? Należy wybrać odpowiednią mąkę, najlepiej sprawdzi się pszenna typu 500, bo ma wystarczającą ilość glutenu. Składnik ten zapewnia ciastu elastyczność i sprężystość. By jednak gluten mógł odpowiednio napęcznieć, do mąki należy dodać dobrze ciepłą wodę. Jajko nie jest konieczne, lepiej dodać łyżkę stopionego masła czy oleju.
Jak zrobić pierogi z oryginalnym, tanim farszem?
Dzisiejszy farsz do pierogów zrobię z dwóch tanich składników. Będą to: kasza gryczana i twaróg. Kaszę trzeba ugotować na sypko, a po wystudzeniu wymieszać ją z rozgniecionym twarogiem. Smaku temu farszowi dodaje zezłocona na tłuszczu cebulka, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy, dużo przypraw. Oprócz soli i pieprzu warto postawić na majeranek, który do tego zestawu pasuje znakomicie.
Przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Aromatyczne, pożywne pierogi z jarskim farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka dobrze ciepłej wody
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła
- sól
Na farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 małe jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miseczką, odstaw na pół godziny.
- Przygotowanie farszuKaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przestudź ją. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą i cebulą. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Formowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z ciasta krążki, nadziewaj je farszem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmij je na talerz, okraś.
Jak podać pierogi z kaszą i twarogiem?
Pierogi z kaszą i twarogiem najlepiej smakują okraszone delikatnie zrumienioną cebulką. Można ją podsmażyć na oleju albo na maśle. Tłuszczu też nie należy żałować, bo on również dodaje potrawie smaku. Jeśli chcecie przygotować bardziej pożywną i aromatyczną okrasę, cebulkę możecie podsmażyć z kawałkami kiełbasy lub wędzonego boczku.
Czytaj też:
Na cieście kładę mięso mielone i ściskam brzegi. Tak powstają pierożki, które moja rodzina uwielbiaCzytaj też:
Ten farsz jest prostszy niż myślisz. Robię go z dwóch składników, a pierogi smakują genialnie