Natnij pierś i wypełnij nadzieniem. Obiad będzie gotowy w kilka chwil i każdy poprosi o dokładkę

Natnij pierś i wypełnij nadzieniem. Obiad będzie gotowy w kilka chwil i każdy poprosi o dokładkę

Dodano: 
Kurczak nadziewany szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
Kurczak nadziewany szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Źródło: Shutterstock / WiP-Studio
Soczyste mięso kryjące w środku aromatyczne nadzienie ze szpinaku, fety i suszonych pomidorów – eleganckie danie w prostym wydaniu.

Pamiętam, gdy pierwszy raz spróbowałem tak przygotowanego kurczaka w małej knajpce podczas wyjazdu nad jezioro. To połączenie zaskoczyło mnie wtedy lekkością i intensywnym smakiem, a od tamtej pory często wracam do tego przepisu w domu, bo świetnie sprawdza się i na rodzinny obiad, i na spotkanie z przyjaciółmi.

Jak zrobić nadziewaną pierś kurczaka?

Kurczaka warto wcześniej zamarynować w oliwie z czosnkiem i sokiem z cytryny. Mięso stanie się delikatniejsze i nabierze świeżego aromatu. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz zostawić je w marynacie na kilka godzin w lodówce.

Do farszu użyj młodego szpinaku. Jest delikatny i nie wymaga długiej obróbki. Jeśli masz tylko mrożony, dobrze go odciśnij, żeby nie oddał wody do środka mięsa. Zamiast fety możesz dodać ser kozi, a suszone pomidory sprawdzą się zarówno w wersji olejowej, jak i suszonej na sucho. Te drugie nadadzą bardziej intensywny smak. Całość możesz wzbogacić szczyptą oregano lub tymianku, które dobrze komponują się z drobiem.

Przepis: Nadziewana pierś kurczaka

Pierś kurczaka z soczystymi dodatkami. Idealny sposób na dodatek do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 120 g sera feta
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPosiekaj czosnek i podsmaż na oliwie, wrzuć szpinak i duś do miękkości. Dodaj pokrojone suszone pomidory i pokruszoną fetę, wymieszaj.
  2. Nadziewanie i zwijanieZrób nacięcie w piersiach, tworząc kieszonkę. Wypełnij przygotowanym farszem, brzegi zabezpiecz wykałaczkami.
  3. PieczenieUłóż mięso w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 25 minut w 190°C, aż mięso będzie złociste i soczyste.

Z czym podać nadziewaną pierś kurczaka?

Nadziewana pierś kurczaka to danie, które można podać w wielu odsłonach. Elegancko, domowo albo sezonowo. Oto kilka sprawdzonych dodatków, które dobrze zagrają z takim mięsem:

  • Warzywa pieczone lub grillowane – marchew, cukinia, papryka, bakłażan, brokuły. Lekko przyprawione i upieczone w piekarniku lub na patelni. Dodają koloru i tekstury.
  • Ziemniaki w różnych wersjach – purée z masłem i gałką muszkatołową, pieczone ziemniaki z rozmarynem, młode ziemniaki z koperkiem albo klasyczne talarki z piekarnika.
  • Kasze i ryże – kasza bulgur, kuskus, ryż jaśminowy lub dziki. Można je podać z ziołami, sokiem z cytryny albo lekkim sosem jogurtowym.
  • Sałatki na zimno Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i parmezanu, mix sałat z winegretem, sałatka z ogórkiem i koperkiem albo klasyczna grecka.
  • Sosy i dipy – sos jogurtowy z czosnkiem, pesto z bazylii, sos musztardowo-miodowy, lekki sos śmietanowy z ziołami albo domowy chutney z owoców.
  • Pieczywo lub podpłomyki – jeśli danie ma być bardziej rustykalne, możesz podać je z domowym chlebem, grillowaną pitą albo cienkimi podpłomykami. Sprawdź przepis na domowe podpłomyki.

Czytaj też:
Filet z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. To danie obiadowej jest soczyste i pełne smaku
Czytaj też:
Już nigdy nie upiekę kurczaka inaczej. Jeden trik sprawia, że zawsze wychodzi soczysty