Moja babcia robiła podpłomyki na płycie kuchni węglowej z klasycznego ciasta kluskowego. Musisz wiedzieć, że podpłomyk to pyszna przekąska oraz idealny zamiennik np. chlebka pita i tortilli. Są to placki z mąki pszennej, wody i soli, które nie wymagają długiego przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki, zagnieść ciasto i usmażyć na suchej patelni, na płycie kuchni węglowej lub rozgrzanej na kuchence gazowej żeliwnej blaszce. Doskonale smakują również podpłomyki w wersji biwakowej, pieczone na patyku lub na rozgrzanych w ognisku kamieniach.
Sprawdź, jak zrobić staropolskie podpłomyki, które są element naszego kulinarnego dziedzictwa.
Przepis: Podpłomyki
Podpłomyki to bardzo stary rodzaj pieczywa, który były częścią diety ludowej zwłaszcza na wsiach. Są one rodzajem płaskiego chleba, bez dodatku drożdży.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 127 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaDo miski wsyp mąkę. Dodaj sól i gorącą wodę. Wymieszaj składniki łyżką i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- WałkowaniePodziel ciasto na 6 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 28 cm. Podczas wałkowania podsypuj ciasto mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy oraz wałka. Możesz podzielić ciasto na więcej części, wałkując je na placki o wielkości odpowiadającej średnicy posiadanej patelni. Gotowe ciasto możesz odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby odpoczęło. Wówczas podpłomyki wyjdą bardziej puszyste.
- PieczenieUpiecz podpłomyki na rozgrzanej patelni. Ciasto powinno delikatnie się przypiec. Jeżeli rozwałkujesz ciasto na bardzo cienki placek, to podpłomyki wyjdą chrupiące; grubsze podpłomyki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Podpłomyki podawaj z ulubionymi dipami, mięsem, warzywami lub jako samodzielną przekąskę.
Podpłomyk – przydatne wskazówki
Podpłomyki możesz również upiec na rozgrzanym w piekarniku kamieniu do pizzy lub na patelni grillowej. Aby urozmaicić ich smak, do ciasta na podpłomyki możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. oregano, bazylię, tymianek, czosnek niedźwiedzi oraz mieloną paprykę i czosnek granulowany, bądź nasiona, np.: słonecznik, siemię lniane, sezam, chia lub pestki dyni. Pamiętaj, że dodanie nasion do ciasta na podpłomyki nie tylko urozmaica smak, ale także podnosi wartość odżywczą gotowego produktu. Możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami nasion, aby znaleźć swoje ulubione połączenie.
Dobrze wypieczone, cienkie podpłomyki są bardzo chrupiące. Możesz je połamać na mniejsze kawałki i podawać z różnymi pastami (np. hummusem, guacamole) lub dipami, podobnie jak domowe nachosy zrobione z tortilli.
Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleńCzytaj też:
Ten sos czosnkowy z 4 składników idealnie pasuje do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potra