Już nigdy nie upiekę kurczaka inaczej. Jeden trik sprawia, że zawsze wychodzi soczysty

Już nigdy nie upiekę kurczaka inaczej. Jeden trik sprawia, że zawsze wychodzi soczysty

Dodano: 
Piersi z kurczaka w boczku
Piersi z kurczaka w boczku Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Piersi kurczaka w boczku to danie, które zachwyci każdego smakosza. Poznaj mój sprawdzony przepis na efektowny obiad z piekarnika, którego smak wzbogacam nietypowym dodatkiem.

Piersi kurczaka często wysychają w czasie pieczenia. Żeby temu zapobiec, owijam chude mięso plasterkami boczku. Pomiędzy mięso i wędlinę wkładam soczysty dodatek, który również układam w naczyniu do zapiekania. Smak dania zachwyca i wszyscy proszą o dokładkę.

Jak przygotować piersi kurczaka w boczku?

Przygotowanie piersi kurczaka w boczku do pieczenia jest proste i zajmuje około 10 minut. Mięso oczyszczam z błon oraz chrząstek, myję, starannie osuszam i kroję wszerz na mniejsze kawałki. Nacieram mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami i odstawiam na czas przygotowywania dodatków.

Do owinięcia mięsa używam boczku krojonego w cieniutkie plasterki (wędzonego lub parzonego). Pod warstwą boczku oraz w naczyniu do zapiekania umieszczam pokrojone w ósemki słodko-kwaśne jabłka o twardym i zwartym miąższu (np. odmiany Gold Delicious, Złota Reneta). Połączenie delikatnego drobiu ze smakiem boczku, jabłek i ziół sprawia, że danie ma bogaty smak i aromat. Przygotowane do pieczenia składniki podlewam sokiem jabłkowym, który razem z sokami z mięsa i boczku tworzy aromatyczny sos.

Wskazówka: pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki sprawia, że potrawa nie wymaga długiej obróbki termicznej – danie jest zazwyczaj gotowe po 20-30 minutach pieczenia, jednak zanim wyjmiesz mięso z piekarnika, przekrój jedną „roladkę” na pół i sprawdź, czy jest upieczona w środku.

Przepis: Piersi kurczaka w boczku

Soczysty kurczak owinięty chrupiącym boczkiem smakowicie przesiąka aromatem ziół i słodyczą jabłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże piersi kurczaka
  • 150 g boczku w plastrach
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 175 ml soku jabłkowego
  • 2 duże jabłka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Podziel każdą pierś na 3 kawałki o podobnej wielkości i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem i tymiankiem (po 1 łyżeczce ziół użyj do natarcia mięsa, a resztę zostaw do posypania dania po upieczeniu).
  2. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w niezbyt grube cząstki – duże jabłko dzielę na 8 -10 kawałków.
  3. WykonanieNa kawałkach mięsa ułóż po cząstce jabłka i owiń boczkiem (na jedną porcję mięsa zwykle zużywam półtora plasterka boczku). Zepnij „roladki” wykałaczkami. Ułóż piersi kurczaka w boczku w naczyniu do zapiekania, podlej sokiem jabłkowym i dodaj pozostałe jabłka.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-30 minut lub do miękkości mięsa.

Wyjmij naczynie z piekarnika i oprósz danie rozmarynem oraz tymiankiem.

Z jakimi dodatkami podawać piersi kurczaka w boczku?

Piersi kurczaka w boczku świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Podaję je z m.in.:

  • pieczonymi i gotowanymi ziemniakami,
  • frytkami z batatów i frytkami z cukinii,
  • kaszą bulgur, kaszą kuskus i kaszą pęczak,
  • grillowanymi warzywami,
  • purée z brokułów, purée z dyni, purée z gotowanego w mleku selera.

Do soczystego, aromatycznego mięsa z owocową nutą świetnie pasują dobrze doprawione sałatki i surówki np. marchewka po koreańsku, sałatka z pomidorków koktajlowych, sałatka z czerwonej cebuli.

Czytaj też:
Podaj je do obiadu raz, a już zawsze będziesz do nich wracać! Genialny trik z pieczarkami
Czytaj też:
Takiego schabowego nie jadłeś! Dwa dodatki, które robią całą robotę