Piersi kurczaka często wysychają w czasie pieczenia. Żeby temu zapobiec, owijam chude mięso plasterkami boczku. Pomiędzy mięso i wędlinę wkładam soczysty dodatek, który również układam w naczyniu do zapiekania. Smak dania zachwyca i wszyscy proszą o dokładkę.
Jak przygotować piersi kurczaka w boczku?
Przygotowanie piersi kurczaka w boczku do pieczenia jest proste i zajmuje około 10 minut. Mięso oczyszczam z błon oraz chrząstek, myję, starannie osuszam i kroję wszerz na mniejsze kawałki. Nacieram mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami i odstawiam na czas przygotowywania dodatków.
Do owinięcia mięsa używam boczku krojonego w cieniutkie plasterki (wędzonego lub parzonego). Pod warstwą boczku oraz w naczyniu do zapiekania umieszczam pokrojone w ósemki słodko-kwaśne jabłka o twardym i zwartym miąższu (np. odmiany Gold Delicious, Złota Reneta). Połączenie delikatnego drobiu ze smakiem boczku, jabłek i ziół sprawia, że danie ma bogaty smak i aromat. Przygotowane do pieczenia składniki podlewam sokiem jabłkowym, który razem z sokami z mięsa i boczku tworzy aromatyczny sos.
Wskazówka: pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki sprawia, że potrawa nie wymaga długiej obróbki termicznej – danie jest zazwyczaj gotowe po 20-30 minutach pieczenia, jednak zanim wyjmiesz mięso z piekarnika, przekrój jedną „roladkę” na pół i sprawdź, czy jest upieczona w środku.
Przepis: Piersi kurczaka w boczku
Soczysty kurczak owinięty chrupiącym boczkiem smakowicie przesiąka aromatem ziół i słodyczą jabłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże piersi kurczaka
- 150 g boczku w plastrach
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 175 ml soku jabłkowego
- 2 duże jabłka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Podziel każdą pierś na 3 kawałki o podobnej wielkości i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem i tymiankiem (po 1 łyżeczce ziół użyj do natarcia mięsa, a resztę zostaw do posypania dania po upieczeniu).
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w niezbyt grube cząstki – duże jabłko dzielę na 8 -10 kawałków.
- WykonanieNa kawałkach mięsa ułóż po cząstce jabłka i owiń boczkiem (na jedną porcję mięsa zwykle zużywam półtora plasterka boczku). Zepnij „roladki” wykałaczkami. Ułóż piersi kurczaka w boczku w naczyniu do zapiekania, podlej sokiem jabłkowym i dodaj pozostałe jabłka.
- PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-30 minut lub do miękkości mięsa.
Wyjmij naczynie z piekarnika i oprósz danie rozmarynem oraz tymiankiem.
Z jakimi dodatkami podawać piersi kurczaka w boczku?
Piersi kurczaka w boczku świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Podaję je z m.in.:
- pieczonymi i gotowanymi ziemniakami,
- frytkami z batatów i frytkami z cukinii,
- kaszą bulgur, kaszą kuskus i kaszą pęczak,
- grillowanymi warzywami,
- purée z brokułów, purée z dyni, purée z gotowanego w mleku selera.
Do soczystego, aromatycznego mięsa z owocową nutą świetnie pasują dobrze doprawione sałatki i surówki np. marchewka po koreańsku, sałatka z pomidorków koktajlowych, sałatka z czerwonej cebuli.
Czytaj też:
Podaj je do obiadu raz, a już zawsze będziesz do nich wracać! Genialny trik z pieczarkamiCzytaj też:
Takiego schabowego nie jadłeś! Dwa dodatki, które robią całą robotę