Te ekspresowe placki robię z dwóch składników. Nie ma w nich mąki, a są pyszne i sycące

Te ekspresowe placki robię z dwóch składników. Nie ma w nich mąki, a są pyszne i sycące

Dodano: 
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Placki z ciecierzycy to moje ostatnie odkrycie. Wystarczy zmiksować dwa składniki, a placuszki wychodzą idealnie puszyste i smaczne.

Placki z ciecierzycy nie zawierają grama mąki, dlatego są doskonałe dla osób na dietach bezglutenowych czy niskowęglowodanych. Są bardzo sycące, dlatego już kilka placków z ulubionymi dodatkami wystarczy za cały posiłek.

Jak zrobić placki z ciecierzycy?

Trzeba tylko zblendować ciecierzycę z puszki czy słoika (w przepisie podaję wagę bez zalewy) z jajkami i usmażyć. To cała filozofia Ja czasem dodaję do masy jeszcze łyżkę zalewy z cieciorki. To jeszcze bardziej ją napowietrza. Masę dobrze jest blendować około minuty – powinna się lekko napowietrzyć. Nie trzeba tu dodawać żadnego proszku do pieczenia, placuszki będą idealnie puszyste.

Rada: kładź na patelni niewielkie porcje ciasta (większe placki mogą się uszkadzać przy przewracaniu) i przewracaj dopiero wtedy, kiedy zauważysz, że wierzch zaczyna się lekko ścinać.

Zwykle do ciasta na placki z ciecierzycy dodaje tylko sól, ale można dodać również inne przyprawy, np. czosnek, pieprz, oregano czy ostrą paprykę.

Przepis: Placki z ciecierzycy

Proste placki bez mąki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 320 g ciecierzycy z puszki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na plackiZmiksuj ciecierzycę z jajkami. Dopraw solą.
  2. Robienie plackówNa rozgrzany na patelni olej kładź niewielkie porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 6-7 placków. To wystarcza na porcje placków z dodatkami dla dwóch osób.

Jak podawać placki ciecierzycy?

W najprostszej wersji jem te placki z gęstym jogurtem naturalnym. Ostatnio podałam placki z ciecierzycy z pesto z bazylii i orzechów nerkowca, a całość udekorowałam chrupiącą, czerwoną papryką (patrz zdjęcie). Dobrze smakują także z wszelkimi pastami na bazie awokado oraz różnego rodzaju sosami. Można je podać nawet z keczupem. Placuszki z ciecierzycy lubię też posmarować zwykłym kremowym twarożkiem kanapkowym, posypać szczypiorkiem i zajadać niczym kanapki. W takiej wersji dobrze jest położyć na placku gruby plaster dobrego pomidora.

Placki można podawać również z mięsnymi dodatkami (np. gulaszem) lub rybą (np. plasterkami wędzonego na zimno łososia).

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniaków
Czytaj też:
Z fasoli i kilku składników robię genialne smarowidło. Cała rodzina zajada ten wegański smalczyk