Pasta fasolowa à la smalec to znakomita warzywna wersja tłustego dodatku do pieczywa. Odkryłam ją u znających na imprezie i od tamtej pory robię ją bardzo często. Podali oni pyszne krakersy z jej udziałem. Tylko dzięki temu, że dodatek po zjedzeniu nie rozpływał się błyskawicznie w ustach, zorientowałam się, że nie jem prawdziwego smalcu. Pasta fasolowa była wyjątkowo treściwa, a aromatu miała co niemiara. Do wspólnego spędzenia długiego popołudnia nadawała się wiec znakomicie.
Jak zrobić warzywny smalec?
Wykonanie pasty fasolowej jest banalne. Wystarczy zblendować ugotowaną fasolę i połączyć ją z porem duszonym z jabłkami i przyprawami. Początkowo robiłam ją z cebulką, tak jak pastę ze zdjęcia, ale zielone warzywo ma łagodniejszy smak, który moim zdaniem lepiej się tutaj odnajdzie. Dla wygody też często wybieram strączki z puszki – wystarczy je opłukać, więc przygotowanie smarowidła à la smalec staje się ekspresowe.
Możesz oczywiście użyć suchych ziaren. Na porcję zaproponowaną w moim przepisie będziesz potrzebowała 100 g fasoli białej Piękny Jaś. Jego gotowanie jest długie i polecam od razu ugotować większą ilość. Nadmiar zamroź w porcjach po 1,5 szklanki, a będziesz mogła później wykonać pastę fasolową ponownie, sprawnie rozmrażając zapas za pomocą wrzątku.
Przepis: Pasta fasolowa à la smalec
Pyszny warzywny smalec, który pokochają nawet zagorzali mięsożercy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 284 w każdej porcji
Składniki
- 240 g białej fasoli z puszki
- 1 jabłko
- ½ pora
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 15 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówFasolę odcedź z zalewy, starannie płucząc ją z piany. Wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładko. Pora pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Jabłko umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Smażenie dodatkówNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Lekko zeszklij na niej pora. Wrzuć liść laurowy, wsyp kmin rzymski, majeranek i ziele angielskie. Przemieszaj, smaż około minuty. Wrzuć rozdrobnione jabłko. Duś przez chwilę, aż trochę odparuje (3-4 minuty).
- Robienie pasty à la smalecZblendowaną fasolę wymieszaj z zawartością patelni. Usuń liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem.
Jak podawać pastę à la smalec?
Warzywny smalec świetnie smakuje na razowym chlebie z dodatkiem plasterków ogórka kiszonego. Takie kanapki lubię zjeść na kolację, czyli na 3 godziny przed snem. Nie robię się głodna do czasu nocnego odpoczynku i przebiega on bez zakłóceń. Możesz też podać pastę fasolową jak moi znajomi – na mini kanapeczkach z krakersów lub chleba pumpernikiel.
Inne warianty pasty fasolowej à la smalec
Zamiast pora możesz użyć cebuli i taki dodatek znajdziesz w wielu przepisach na warzywny smalec. Ja wolę pora, bo jego zielona część często zostaje mi niewykorzystana po przyrządzaniu rosołu. Zamiast ją mrozić na kolejny bulion, od razu zużywam w ten smaczny sposób. Lubię, gdy nic się nie marnuje.
Ciekawą wersją pasty fasolowej jest też ta z dodatkiem gruszki zamiast jabłka. Owoc również trzeba zetrzeć na tarce, a dusi się go nieco dłużej i z dodatkiem czegoś kwaśnego np. soku z cytryny lub octu jabłkowego lub winnego.
Czytaj też:
Tę pastę na kanapki robię latem z taniego warzywa. Zamykam ją też do słoika i zajadam cały rokCzytaj też:
Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny