Czasami nie trzeba dużego wysiłku, by znacząco podnieść wartość odżywczą potrawy. Dziś pokażę wam, jak to zrobić, na przykładzie ciasta. Tak ciasta! Ono też może być źródłem cennych składników. Wystarczy wzbogacić je, chociażby w marchewkę. Kolejne zaskoczenie, ale gwarantuję wam, że efekt jest rzeczywiście przepyszny, a przy okazji zdrowy.
Jak przygotować marchewkę do ciasta?
Moje ciasto wychodzi nie tylko smaczne, ale też zdrowe, dzięki temu, że dodaję do niego marchewkę. Wcześniej obieram ją, płuczę i ścieram na małych oczkach. Dzięki temu dobrze łączy się z pozostałymi składnikami i nie jest zbyt wyczuwalna w gotowym cieście. Jeśli jednak chcielibyście, by wasze ciasto miało ciekawszą strukturę, marchewkę możecie zetrzeć na dużych oczkach. Gdy warzywo jest bardzo soczyste, można je nieco odsączyć. Nie należy jednak zbyt dokładnie odciskać soku, bo to właśnie on dodaje ciastu przyjemnej słodkości i wilgotności.
Jak zrobić wartościowe ciasto z marchewką?
Przygotowanie tego ciasta marchewkowego jest naprawdę proste. Robię je na zasadzie ciasta ucieranego, a na końcu łączę ze startą marchewką. Dorzucam też posiekane orzechy włoskie, które świetnie urozmaicają smak i strukturę wypieku. Ciasto przelewam do średniej wielkości formy, tak by nie było zbyt wysokie po upieczeniu. Po wystygnięciu smaruję je serkiem i kroję w spore kwadraty.
Przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami
Puszyste, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 3-4 marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 50 g masła
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneNagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Formę 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach.
- Przygotowanie ciastW dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki, wymieszaj, krótko połącz z tartą marchewką i orzechami.
- Pieczenie i wykańczanieCiasto przełóż do formy i piecz ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmaruj je kremem przygotowanym z masła utartego z serkiem i cukrem pudrem. Podawaj krojone w kwadraty.
Ciasto marchewkowe – cenne wskazówki
Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by ciasto wyszło smaczne.
- Po dodaniu mąki ciasta nie należy zbyt długo miksować. Miesza się je tylko do połączenia składników. Inaczej straci puszystość.
- Zamiast klasycznej mąki pszennej do tego ciasta możecie dodać mąkę pełnoziarnistą lub orkiszową. Wypiek będzie jeszcze bardziej wartościowy.
- Do ciasta można dodać trochę startej skórki z pomarańczy lub szczyptę gałki muszkatołowej. Zyska głębszy aromat.
Czytaj też:
Najlepsze bezy robię bez jajek. Są szybkie w przygotowaniu i nic się nie marnujeCzytaj też:
Do tych ciasteczek kokosowych nie dodaję mąki. Są kruche i rozpływają się w ustach
