Zrób te sakiewki z ciasta francuskiego. To moja ulubiona przekąska bez wyrzutów sumienia

Zrób te sakiewki z ciasta francuskiego. To moja ulubiona przekąska bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Sakiewki z ciasta francuskiego na słono
Sakiewki z ciasta francuskiego na słono Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
Wypieki z ciasta francuskiego nie muszą być ciężkie. Najlepszym przykładem są moje wytrawne sakiewki ze szpinakiem. Dwa dodatki sprawiają, że są niezwykle smaczne i sycące. Zapraszam po łatwy przepis.

Moja przekąska to coś więcej niż po prostu wypiek z ciastka francuskiego na słono. Każda sztuka dostarcza niespełna 170 kalorii, a przy tym ponad pięć gramów białka i sporo cennych składników odżywczych. To pyszna i sycąca propozycja, po której na długo zapomina się o podjadaniu.

Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

Z gotowym ciastem to przysłowiowa bułka z masłem. Do wypieku trzeba udusić nadzienie, co jednak trwa około 5 minut. Używam w nim świeżego szpinaku, choć równie dobrze można wybrać produkt z mrożonki. Najlepszy będzie ten liściasty, choć na dobrą sprawę danie wyjdzie też z wersji rozdrobnionej, ale trzeba dłużej ją odparowywać.

Gdy mam już farsz, nakładam go na kwadraty z ciasta. Po złożeniu smaruję je żółtkiem lub całym jajkiem, by ładnie się przyrumieniły. Na końcu posypuję z wierzchu sezamem, który nadaje całości piękny aromat. Do pieczenia nadaje się ten niełuskany, który nie pali się tak łatwo jak ziarna bez łupinek.

Przepis: Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Chrupiące wypieki na słono z nadzieniem szpinakowo-serowym z jajkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g sera feta
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuPosiekaj cebulę i jajka, przeciśnij czosnek przez praskę, a ser pokrusz. Rozgrzej oliwę i smaż cebulę 3-4 minuty, dołóż czosnek, wymieszaj i wrzuć szpinak. Podgrzewaj, mieszając, aż liście przywiędną. Zdejmij masę z patelni. Dodaj do niej jajka, ser i szczypiorek, po czym dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Składanie sakiewekNastaw piekarnik na 180 stopni i przykryj blaszkę pergaminem. Rozłóż ciasto na blacie oprószonym mąką i lekko rozwałkuj. Pokrój na 12 kwadratów i na środek każdego nałóż porcję nadzienia. Złap za przeciwległe rogi i zlep je razem, a następnie powtórz czynność dla dwóch pozostałych.
  3. PieczenieWymieszaj żółtko z łyżką wody. Ułóż ciastka na pergaminie, posmaruj tą mieszanką i posyp sezamem. Piecz przez 15 minut, aż się zazłocą.

Jakie są kształty wypieków z ciasta francuskiego?

Mają niezliczoną liczbę wersji. Oprócz prostych sakiewek, nazywanych czasem kieszonkami, z nadzieniem da się przygotować wypieki w innych popularnych kształtach.

  • Ślimaczki – arkusz posmarowany farszem zwija się w ciasny rulon i kroi na plastry.
  • Koperty – na kwadraty z ciasta nakłada się farsz, a następnie zgina się po przekątnej w trójkąt albo na pół w prostokąt. Kolejną opcją jest złączenie tylko dwóch rogów kawałka.
  • Paluchy – placek smaruje się nadzieniem, kroi na paski i skręca. Połówki arkusza można również nim przełożyć i wtedy pociąć.
  • Wiatraczki – kwadraty trzeba naciąć od rogów w kierunku środka, ale nie do końca. Co drugi cienki róg trzeba zagiąć do środka i nałożyć nadzienie. Czynności te można wykonać w odwrotnej kolejności.
  • Rogaliki – robi się je z okrągłego placka pokrojonego jak pizza lub z prostokątnego, pociętego w długie trójkąty. Farsz układa się na szerszych końcach kawałków, po czym roluje. Rogi zawiniątek często zagina się do dołu.
  • Tarteletki – krążki wycięte z ciasta układa się w foremkach na muffinki i napełnia farszem.

Czytaj też:
Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniu
Czytaj też:
Mielone w cieście francuskim to hit moich przyjęć. Minimum pracy, maksimum efektu i smaku