Leśna herbatka na chłodne dni. Potrzebne są tylko igły sosny
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Leśna herbatka na chłodne dni. Potrzebne są tylko igły sosny

Dodano: 
Herbata z igieł sosny
Herbata z igieł sosny Źródło:Shutterstock / Ermak Oksana
Herbatka z igieł sosny wzmocni odporność i zadziała kojąco na nerwy. A do tego jest naprawdę smaczna. Pachnie lasem i można ją pić przez cały rok.

Herbatka z igieł sosny to prosty napar, który robi się z sosnowego igliwia. Ma delikatny, lekko żywiczny posmak i ładny zapach. Taką herbatkę można zrobić w domu, albo zabrać termos z wrzątkiem (lub małą kuchenkę turystyczną na spacer) i zaparzyć świeże igły zebrane podczas leśnej wycieczki. Warto wiedzieć, że igły sosnowe są bogate w witaminę C, a dzięki olejkom eterycznym mają silne działanie antywirusowe i antybakteryjne. Jednocześnie dzięki olejkom taka herbata działa oczyszczająco na drogi oddechowe, ale też kojąco na nerwy. Już sam zapach zalanych gorącą wodą igieł wyraźnie poprawi nastrój.

Jak zrobić herbatkę z igieł sosny?

Wystarczy zalać niewielką garść świeżych lub suszonych igieł wrzątkiem i odczekać ok. 20-30 minut. Potem najlepiej napój przecedzić i można już delektować się aromatyczną herbatką z igieł sosny. Sosnową herbatę można dosłodzić miodem, można do niej dorzucić inne dodatki, np. plasterek imbiru czy cytrynę. Rada: oprócz igieł do naparu można także dorzucić połamane na małe kawałki gałązki sosny.

Dokładne instrukcje na sosnowy napar z igieł podaje znany fitoterapeuta dr Henryk Różański. Jego przepis na taką herbatkę to 4 łyżki igliwia lub gałązek zalane 2 szklankami wrzącej wody lub mleka. Po 30 minutach napar należy przecedzić i ewentualnie osłodzić miodem. Dorośli mogą pić taką herbatkę nawet 6 razy dziennie po ok. 150-200 ml, dzieci w mniejszych porcjach – po ok. 100-150 ml.

Jak zbierać igły sosny?

Igły sosny można kupić w sklepach zielarskich, są to jednak suszone igły. Nieco inaczej smakuje herbatka zaparzona ze świeżych igieł i taką polecamy spróbować. Igły, jak wszystkie inne dzikie rośliny, które chcesz wykorzystać w celach spożywczych, należy zbierać z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Należy również pamiętać, aby nie niszczyć drzew i nie zbierać niczego na terenach chronionych.

Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i miodu. Jak zrobić dobrą cytrynówkę na miodzie?
Czytaj też:
Osiem warzyw, które uchodzą za afrodyzjaki. Niektóre pozycje mogą zaskoczyć

Źródło: smaki.pl, rozanski.li, Lasy Państwowe