Domowa nalewka z cytryn i miodu to coś, z czym poradzą sobie nawet początkujący w robieniu takich trunków. To przede wszystkim proste składniki i krótki czas oczekiwania na finalny efekt. Ważne: nalewek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu.
Cytrynówka na miodzie – jaki miód wybrać do nalewki?
Przygotowując nalewkę z cytryn i miodu trzeba pamiętać, że smak miodu będzie w niej bardzo dobrze wyczuwalny. Do tego typu nalewek najlepiej sprawdzają się łagodne miody – np. wielokwiatowy lub akacjowy. Będzie pasował tu również bardziej wyrazisty miód lipowy – pod warunkiem, że lubisz jego smak. Do takiej nalewki raczej nie nadają się ciemne, ostre miody, takie jak gryczany czy spadziowy. Można tu także poeksperymentować z miodami pochodzącymi spoza Polski – bardzo ciekawy efekt przy tej nalewce da użycie miodu cytrynowego lub pomarańczowego (to delikatne miody z kwiatów tych owoców).
Rada: jeśli nie masz pewności, jaki miód wybrać, zrób prosty test – rozpuść łyżeczkę miodu w szklance wody z cytryną, jeśli połączenie ci posmakuje, to oznacza, że będzie dobre także w nalewce.
Domowa cytrynówka – jakie cytryny wybrać?
Do nalewek najlepiej wybierać cytryny z ekologicznych upraw, szczególnie jeśli dodajesz do nich skórkę. Jeśli kupujesz zwykłe cytryny, koniecznie pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki. Skórkę zawsze warto dodać do cytrynówki – dodaje zarówno smaku i aromatu, jak i przyjemnie żółtego koloru.
Nalewka z cytryn i miodu na spirytusie lub na wódce
Z naszego przepisu wyjdzie dość mocny trunek o wyrazistym, cytrynowym smaku. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy alkohol, dodaj 750 ml wody, albo zamiast wody i spirytusu, dodaj 1,5 l wódki.
Rada: przepis może być inspiracją do tego, aby znaleźć swoje własne idealne proporcje składników do nalewki. Może ona być bardziej cytrynowa i kwaśna (dodaj wówczas więcej soku i więcej skórek), może być mocno słodka i bardziej miodowa (zwiększ ilość miodu – przy podanych proporcjach nawet do 450-500 ml).
Przepis: Nalewka z cytryn i miodu
Domowa cytrynówka na miodzie. Alkoholowa nalewka dla dorosłych.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 kg cytryn
- 300 ml miodu
- 1 l spirytusu
- 1/2 l wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie cytrynCytryny dobrze wyszoruj. Otrzyj skórkę z 1-2 cytryn, ze wszystkich wyciśnij sok.
- Robienie nalewkiMiód rozpuść w wodzie. Dodaj sok z cytryny, skórkę i spirytus. Wymieszaj i odstaw na co najmniej dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę.
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciastoCzytaj też:
A gdyby tak upiec grejpfruty? To deser doskonały!