Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Dodano: 
Jajko sadzone w chlebie
Jajko sadzone w chlebie Źródło:Pixabay / drnight2
Weekend to doskonały czas, by na spokojnie zjeść śniadanie. Warto więc przygotować coś smacznego i wyjątkowego. Ja polecam chrupiące tosty z jajkiem. Doskonale wyglądają, a jeszcze lepiej smakują.

Co zwykle zjadacie na śniadanie? U mnie wielkim powodzeniem cieszą się jajka w przeróżnej postaci. Robię z nich jajecznicę, gotuję na miękko i twardo, a także smażę sadzone jajka na szynce. Ostatnio wpadłam jednak na bardzo ciekawy sposób przyrządzenia jajek na śniadanie. I powiem wam, że cała rodzina zachwyciła się tym daniem.

Z czym najlepiej połączyć jajka w czasie śniadania?

Jeśli przygotowujesz jajka na śniadanie, możesz je połączyć z szynką, boczkiem, pomidorem, awokado, szpinakiem, szczypiorkiem czy pieczarkami. Te zestawy są bardzo smaczne i sycące. U mnie dużym powodzeniem cieszą się jajka sadzone, smażone na szynce lub boczku. Podane na toście z plasterkami awokado i pomidora wyglądają i smakują obłędnie. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie jajecznicy z dodatkiem szpinaku czy innych warzyw.

Jak przygotować jajko sadzone w chlebie?

Najlepsze pomysły, to proste pomysły. I takie właśnie są tosty z jajkiem. Potrawę tę robi się o wiele łatwiej niż klasyczne, sadzone jajko. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis: Tosty z sadzonym jajkiem

Kromki pieczywa tostowego z sadzonym jajkiem w środku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka wielkości M
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie chlebaW środku każdej kromki chleba wykrój krążek przy pomocy małej szklanki lub kieliszka. Na patelni rozgrzej olej, połóż kromki chleba i zrumień je z jednej strony.
  2. Smażenie chleba z jajkiemKromki chleba odwróć na drugą stronę i wtedy w znajdujące się w nich otwory wybij po jednym jajku. Całość smaż na niedużym ogniu, aż białko jaja się zetnie. Jajko oprósz solą i pieprzem

Wskazówka: Tosty z jajkiem najlepiej jest usmażyć tylko z jednej strony, wtedy żółtko pozostanie półpłynne. Jeśli jednak chcecie, by „kanapka” lepiej się trzymała, tosty z jajkiem możecie usmażyć z dwóch stron.

Jakie pieczywo najlepiej wybrać do jajka sadzonego w chlebie?

Jajko sadzone w chlebie najlepiej będzie się prezentowało na kromce pieczywa tostowego. By jednak dostarczyć sobie więcej zdrowia, wybierzcie pełnoziarniste pieczywo tostowe, a nie białe. Potrawę tę można też przygotować na grubszej kromce bułki np. wrocławskiej lub grahamki albo na bułeczce z dodatkiem ziaren zbóż.

Czytaj też:
Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku
Czytaj też:
Jajko w koszulce zrobisz bez grama tłuszczu. Przepis na jajko gotowane bez skorupki