Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek

Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek

Dodano: 
Jajecznica ze szpinakiem
Jajecznica ze szpinakiem Źródło:Shutterstock / Chepe Nicoli
Jajecznicą dobrze jest rozpocząć dzień. Jednak nie trzeba do niej dorzucać wędliny. O wiele lepszym dodatkiem będzie zielenina. Gdy raz przygotujesz ten specjał, z pewnością będziesz do niego wracać. Polecam przepis na jajecznicę ze szpinakiem.

Jajecznicę na śniadanie możesz bez problemu zrobić nawet, gdy bardzo się spieszysz. Do jej przygotowania wystarczy bowiem 5 minut. Warto poświęcić tyle czasu, by dobrze rozpocząć dzień i dodać sobie energii. Gdy dorzucisz do jajek garść zielonych liści, dostarczysz też organizmowi sporo witamin i soli mineralnych. A smak całości będzie naprawdę doskonały.

Jajka i szpinak to połączenie doskonałe

Do walorów odżywczych jajek chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Szpinak też jest zdrowy, bo dostarcza nam beta-karotenu, witaminy C, K i z grupy B. Jest też bogaty w magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Jednak zawiera też sporo kwasu szczawiowego, który obniża poziom wapnia i magnezu w organizmie i może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. By zneutralizować jego niepożądane działanie, wystarczy jednak zestawić szpinak z produktem bogatym w wapń, np. nabiałem lub jajkiem.

Jajecznica ze szpinakiem jest smaczna i zdrowa

Jeśli znudziła ci się jajecznica z szynką lub boczkiem, czas wymienić te dodatki na bardziej wartościowy i mniej kaloryczny szpinak. Zobacz, jakie to proste.

Przepis: Jajecznica ze szpinakiem

Jajecznica ze świeżymi liśćmi szpinaku na maśle

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
190

Składniki

  • 2 jajka
  • garść liści szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masy jajecznejLiście szpinaku opłucz, osusz. Jajka wybij do miski, rozmieszaj widelcem. Dodaj liście szpinaku, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Smażenie jajecznicyPatelnię średnio rozgrzej, połóż na niej masło. Wylej masę jajeczno-szpinakową, smaż na niedużym ogniu, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. W czasie smażenia jajecznicę kilka razy zamieszaj.

Z czym podać jajecznicę ze szpinakiem?

Doskonałym dopełnieniem jajecznicy ze szpinakiem będzie kromka pełnoziarnistego pieczywa i świeże awokado lub warzywa, np. pomidor, rzodkiewki. Do tego kubek gorącej herbaty lub kawy zbożowej na mleku i mamy już moc energii, by zacząć nowy dzień.

Czytaj też:
Ta jajecznica jest najlżejsza pod słońcem. Nie zawiera nawet grama tłuszczu
Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbuj

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl