Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku

Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku

Dodano: 
Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
Jadłaś kiedyś jajko po benedyktyńsku? Jeśli nie, najwyższy czas spróbować. Przygotowanie tego eleganckiego śniadania nie jest trudne, a smakuje doskonale. To dlatego danie to serwują najlepsze hotele.

Jajko po benedyktyńsku pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest wersją jajka na miękko, a dokładniej jajka w koszulce, podanego na grzance z szynką, polanego aksamitnym sosem. Danie to nie tylko elegancko się prezentuje, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Znajdź rano chwilę czasu na przygotowanie tego wytwornego przysmaku.

Jakie są składniki jajka po benedyktyńsku?

Podstawą tego dania są oczywiście jajka. Gotuje się je w koszulkach, a więc bez skorupek, w roztworze wody i octu. To sprawia, że znajdujące się na wierzchu białko ścina się, zamykając w środku płynne żółtko. Tak przygotowane jajko podaje się na opieczonej kromce bułki lub toście z podsmażonym plastrem szynki, boczku albo bekonu. Jajko polewa się sosem holenderskim, który przygotowuje się na bazie żółtek i masła. Całość warto posypać szczypiorkiem lub podać z porcją sałaty.

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku?

Największą trudnością w przygotowaniu tego dania jest odpowiednie ugotowanie jajka. Wcześniej warto jednak zrobić sos holenderski, by pozostałe składniki nie musiały na niego czekać.

Przepis: Jajko po benedyktyńsku

Jajko w koszulce podane na grzance z szynką, polane sosem holenderskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 4 kromki bułki lub tosty
  • 4 plastry szynki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajek w koszulceJajko wybij do miseczki. W niedużym, wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej ocet i szczyptę soli. Wodę zamieszaj łyżką, by powstał wir. Ostrożnie wlej w niego jajko. Nie mieszając, gotuj jajko 2-3 minuty, aż całe białko ładnie się zetnie. Jajko w koszulce ostrożnie wyjmij. W tym samym płynie ugotuj pozostałe jajka.
  2. Opiekanie pieczywa i podsmażanie wędlinyKromki bułki lub pieczywa tostowego zrumień w tosterze. Plastry szynki zrumień z dwóch stron na patelni.
  3. Serwowanie jajka po benedyktyńskuNa podpieczonym pieczywie połóż plastry szynki. Na każdą kromkę wyłóż jedno jajko, polej je sosem holenderskim. Podawaj z ulubionym dodatkiem.

Z czym podać jajko po benedyktyńsku?

Doskonałym dopełnieniem jajka po benedyktyńsku jest sałatka ze świeżych warzyw. Jajko to można też podać z kawałkami awokado lub pomidora, ewentualnie z podduszonym szpinakiem albo pieczarkami. Czasami jajko po benedyktyńsku serwuje się na lekki obiad i wtedy można podać do niego dodatkowo pieczone ziemniaki lub frytki.

Czytaj też:
Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć
Czytaj też:
Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek