Jak usmażyć idealne jajko sadzone? Ten sposób jest najprostszy i niezawodny
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Jak usmażyć idealne jajko sadzone? Ten sposób jest najprostszy i niezawodny

Dodano: 
Smażenie jajka sadzonego
Smażenie jajka sadzonego Źródło:Shutterstock / Maurotoro
Jajko sadzone można podać na obiad, śniadanie lub kolację. Idealne powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy pamiętać o jednym szczególe. Polecam szybki przepis na idealne jajko sadzone.

Jajko sadzone to kolejna możliwość przyrządzenia jajka. Niby nie jest to nic trudnego, jednak nie zawsze uda się przygotować idealne jajko sadzone. Powinno się ono wyróżniać ściętym, gładkim białkiem i półpłynnym żółtkiem. Przy czym powierzchnia żółtka powinna być lekko ścięta, tak by jajko trzymało formę, a rozlało się dopiero przy jedzeniu. Białko natomiast nie powinno być zrumienione od spodu. Zaraz przekonacie się, że przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne.

Jak przygotować idealne jajko sadzone?

Do przygotowania jajka sadzonego warto wybrać odpowiednią patelnię. Dobrze, by miała nieprzywieralną powłokę, bo wtedy nie trzeba w zasadzie używać tłuszczu. Ewentualnie można nim cienko posmarować rozgrzane dno patelni. Potem jajko trzeba ostrożnie wybić na patelnię, tak by nie rozlało się zbyt mocno. I teraz to, o czym warto pamiętać, a mianowicie pokrywka, najlepiej szklana, by widzieć smażące się jajka. Przykrywamy nią patelnię i trzymamy całość na średnim ogniu 3-5 minut, obserwując czy jajko jest już odpowiednio ścięte. Jeśli całe białko zrobiło się białe i nie ma przezroczystych fragmentów, a powierzchnia żółtka ścięła się, jajko jest gotowe i można je ostrożnie zdjąć z patelni. Teraz jest czas, by oprószyć je solą i pieprzem i podać w ulubiony sposób.

Kilka wskazówek przydatnych przy robieniu jajka sadzonego

Na to, czy białko rozleje się na patelni w mniejszym czy większym stopniu duży wpływ ma nie tylko nasza ostrożność, ale przede wszystkim świeżość jajka. Im jest świeższe, tym jego białko zachowuje większą spójność. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, robiąc jajko sadzone? Oto kilka cennych wskazówek:

  • Jajek sadzonych nie powinniśmy oprószać solą zaraz po wybiciu na patelnię, bo na żółtku powstaną jasne, nieapetyczne plamki. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest oprószenie przyprawami już gotowego jajka sadzonego.
  • Jeśli chcesz usmażyć jajko sadzone na plasterku boczku czy szynki, najpierw zrumień plasterek z jednej strony, a potem obróć go na drugą stronę. I od razu wybij jajko na podsmażoną z jednej strony wędlinę. Druga strona dosmaży się razem z jajkiem.
  • Jajko sadzone możesz też usmażyć zupełnie beztłuszczowo. Zrobisz to wybijając je na patelnię z odrobiną wrzątku. Ta warstewka płynu spowoduje, że jajko nie przywrze do patelni i łatwo je będzie zdjąć.

Jak można podać jajko sadzone?

Niektórzy jedzą jajko sadzone na śniadanie, np. na toście i szynce, w towarzystwie świeżych warzyw, np. plasterków pomidora i awokado lub podanych na ciepło. Można je też zaserwować z kaszą gryczaną okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku albo na placku ziemniaczanym. Jednak chyba najsłynniejszym u nas jajkiem sadzonym jest to podane latem z młodymi ziemniakami i zsiadłym mlekiem. Taki obiad jest prosty do przygotowania, lekki, a przepyszny.

Czytaj też:
Jak ugotować jajko na miękko? Stosuj się do tych zasad, a zawsze wyjdzie idealne!
Czytaj też:
Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć

Źródło: smaki.pl