Ta tania sałatka to idealny wybór na Święta. Bije na głowę sałatkę jarzynową i lepiej się prezentuje

Ta tania sałatka to idealny wybór na Święta. Bije na głowę sałatkę jarzynową i lepiej się prezentuje

Dodano: 
Sałatka mimoza
Sałatka mimoza Źródło: Shutterstock / Svitlana Slobodianiuk
Z ugotowanych jarzyn przygotowuję pyszną sałatkę warstwową, która dzięki kilku aromatycznym dodatkom stanowi świetną alternatywę dla delikatnej w smaku sałatki jarzynowej.

Sałatka mimoza to jedno z dań, które muszą znaleźć się na moim stole wigilijnym, bo cała rodzina za nią przepada. Przygotowuję ją zgodnie z przepisem mojej babci, który różni się od popularnych obecnie receptur rodzajem dodawanej ryby. We współczesnych przepisach znajduje się tuńczyk, a moja babcia przygotowywała sałatkę mimoza z wędzonym pstrągiem, którego można zastąpić wędzoną makrelą, a także wędzonym bądź marynowanym w oleju/occie śledziem.

Jak przygotować sałatkę mimoza?

Sałatka mimoza wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Nie wymaga wiele pracy i łączy bardzo proste, tanie składniki, które tworzą bogatą kompozycję smakową. Przygotowuję ją z dodatkiem marchewki z wywaru warzywnego na barszcz czerwony (idealnie sprawdzi się również marchewka z rosołu), ugotowanych w mundurkach ziemniaków, jajek, delikatnej w smaku cebuli czosnkowej (opcjonalnie cebuli szalotki lub cebuli czerwonej) oraz sosu na bazie majonezu i śmietany, którego smak podbija dodanie ostrej musztardy.

Mając gotowe wszystkie składniki sałatki, wystarczy ułożyć je w szklanej salaterce i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Porada: do sałatki nadają się ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które trudno jest rozgotować. Takie ziemniaki nie rozpadają się podczas krojenia i mieszania. Najlepiej kupić ziemniaki typu A lub B, czyli np. odmiana Irga, Lord, Avanti.

Przepis: Sałatka mimoza

To pyszna sałatka świąteczna.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
418 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 5 średnich jajek
  • 1 średnia cebula czosnkowa
  • 300 g wędzonego pstrąga
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • koperek
  • suszone owoce np. żurawina

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzyw i jajekMarchewkę i ziemniaki starannie umyj, wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej (uważaj, żeby nie uszkodzić skórki) i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Odcedzone warzywa oraz jajka przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, pozostaw do przestygnięcia, a następnie obierz.
  2. KrojenieZiemniaki i marchewkę pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Możesz również zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (wedle uznania). Oddziel białka od żółtek. Żółtka pokrusz widelcem lub zetrzyj na tarce o małych oczkach, a białka posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka. Porada: jeżeli nie lubisz sałatek z surową cebulą, to polecam przelać pokrojone warzywo wrzącą wodą, co sprawi, że cebula będzie miała delikatniejszy smak. Wędzonego pstrąga porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, usuwając drobne ości. Opcjonalnie wykorzystaj 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy.
  3. Przygotowanie sosuWymieszaj majonez ze śmietaną i musztardą oraz dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieNa dno salaterki wyłóż rybę. Dodaj cebulę i rozsmaruj na niej odrobinę sosu. Następnie wyłóż białka, oprósz je solą i pieprzem oraz rozsmaruj sos. Na sos dodaj marchewkę i ziemniaki (możesz oprószyć warzywa solą i pieprzem). Wyłóż kolejną warstwę sosu. Udekoruj wierzch sałatki pokruszonymi żółtkami. Porada: to, ile warstw będzie miała sałatka mimoza, zależy m.in. od kształtu i średnicy salaterki. Możesz podzielić składniki na mniejsze porcje i zrobić sałatkę, która będzie miała więcej warstw.

Jak podawać sałatkę mimoza?

Sałatkę mimoza lekko schładzam, żeby smaki się przegryzły i wyjmuję z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem. Wierzch sałatki dekoruję gałązkami koperku oraz suszonymi owocami.

Opcjonalne dodatki do sałatki mimoza

Sałatka mimoza może stanowić bazę innych sałatek. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem m.in. konserwowych/kiszonych ogórków, marynowanych grzybów, marynowanej papryki i sparzonego pora. Niektóre przepisy uwzględniają również dodanie twardego sera żółtego.

Czytaj też:
Ta prosta przystawka doskonale dekoruje świąteczny stół. Robię ją z 4 składników
Czytaj też:
W święta śledzia podaję w formie eleganckiej przystawki. Robię ją szybko i wszystkim smakuje