Kroję kiszone ogórki i dodaję składnik z puszki. Ta wyrazista surówka pasuje do wielu dań

Kroję kiszone ogórki i dodaję składnik z puszki. Ta wyrazista surówka pasuje do wielu dań

Dodano: 
Kiszony ogórek
Kiszony ogórek Źródło: Shutterstock / ERIK Miheyeu
Jeśli znudziły wam się już klasyczne surówki z marchewki czy kapusty, czas na coś wyjątkowego. Właśnie taka jest surówka przygotowana z ogórków kiszonych. By przełamać ich smak, dodaję do niej warzywo z puszki. Wychodzi przepyszna.

Ogórki kiszone można i warto chrupać na przekąskę. Jedzone na surowo są bowiem najzdrowsze. Podobnie wartościowa będzie więc przygotowana z nich surówka. By wyszła smaczna, warto do niej dorzucić łagodniejszy w smaku składnik i całość połączyć z sosem. Ot i cała tajemnica pysznego dodatku do obiadu.

Jak przygotować ogórki kiszone do surówki?

Ogórki kiszone do surówki przygotowuje się raz-dwa. Wystarczy je tylko rozdrobnić. Ja kroję je zwykle w większą kostkę, bo podobnego rozmiaru będzie dodany do nich składnik. Wtedy surówka ładnie wygląda i wygodnie się ją zajada. Jeśli ogórki mają dość grubą skórkę, przed rozdrobnieniem można ją usunąć. Najlepiej zrobić to przy pomocy ostrego nożyka do warzyw, czyli podobnie, jak w przypadku świeżych ogórków.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z ogórków kiszonych?

W tej wyrazistej surówce z ogórków kiszonych kiszonka gra główną rolę. Jednak by ten dodatek do obiadu nie wyszedł zbyt kwaśny, dodaję do niego łagodniejszy dodatek. Jest nim groszek konserwowy z puszki lub słoika. Oba warzywa mają podobny kolor, a po rozdrobnieniu ogórków też wielkość. Różnią się jednak zdecydowanie konsystencją i smakiem.

Ogórki kiszone są chrupiące i kwaśne, zaś groszek aksamitny i słodkawy. Dzięki temu te składniki doskonale się dopełniają. By surówka wyszła smaczna, warto też do niej dorzucić posiekaną cebulkę, a całość wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.

Przepis: Surówka z kiszonymi ogórkami

Wyrazista surówka z kiszonych ogórków i groszku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOgórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Groszek dokładnie odcedź. Składniki wymieszaj w misce.
  2. Wykańczanie surówkiDo surówki dodaj jogurt i majonez, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Do surówki można też dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Do jakich dań podać surówkę z ogórków kiszonych?

Surówka z kiszonych ogórków z racji na swój wyrazisty smak i chrupkość doskonale będzie pasować do wielu dań obiadowych. Ja najbardziej lubię ją w zestawie z wieprzowiną, np. duszoną, pieczoną, smażoną. Kiszone ogórki poprawiają strawność tego tłustawego mięsa i świetnie harmonizują z nim pod względem smaku. Ta surówka doskonale też podkreśli smak delikatnych dań z kurczaka. Można ją także podać do jarskich potraw, np. do placków ziemniaczanych, zapiekanek ziemniaczanych.

Czytaj też:
Pokrój pomidorki koktajlowe i dodaj dwa wyraziste składniki. Ta surówka zachwyca smakiem
Czytaj też:
Kroję por, dorzucam coś słodkiego i coś kwaśnego. Ta surówka do obiadu ma wyważony smak