To warzywo ma złą sławę, ale w tym wydaniu znika z talerzy w minutę. Spróbuj, a się zakochasz

To warzywo ma złą sławę, ale w tym wydaniu znika z talerzy w minutę. Spróbuj, a się zakochasz

Dodano: 
Makaron z brukselką i orzechami
Makaron z brukselką i orzechami Źródło: Shutterstock / Alp Aksoy
To nie jest ulubione warzywo większości osób, ale winien jest tylko sposób przygotowania. Gdy robię brukselkę w pysznym sosie do makaronu, nie słyszę słowa niezadowolenia. Przeciwnie, od razu przynoszę garnek, by serwować dokładki.

Potrawy z małych kapustek zawsze przyrządzam z użyciem patelni lub piekarnika. Najlepiej smakują, gdy są mocno przypieczone, nawet jeśli później gotuję je albo duszę. Tak właśnie postępuję w przypadku tego sosu, który dosmaczam gałką muszkatołową.

Jak zrobić makaron z brukselką i orzechami?

Najważniejszy w tym daniu jest biały sos z połówkami warzywa. Nie jest mdły w smaku, ponieważ smażę do niego podgotowane brukselki. Dzięki temu cała obróbka na patelni trwa niecałe 10 minut. Później pozostaje zrumienić czosnek, wlać śmietanę kremówkę i krótko poddusić całość.

Do klusek dorzucam chrupiące orzechy, ale nie zawsze wybieram te włoskie. Lubię wymieniać je na laskowe i nerkowe, a także migdały. Chętniej prażę je w piekarniku, dzięki czemu nie ulegają tak łatwo przypaleniu, jak na patelni. Stają wtedy nie tylko gorzkie, ale też uboższe w prozdrowotne związki. Powstają w nich za to substancje szkodliwe, których lepiej jest unikać. Dlatego zawsze podgrzewam je w temperaturze, która nie przekracza 100-120 stopni.

Przepis: Makaron z brukselką i orzechami włoskimi

Muszelki z połówkami brukselek w białym sosie oraz kawałkami prażonych orzechów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g brukselki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g makaronu muszelki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki połamanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie brukselkiWłóż brukselkę do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty, a następnie odsącz i pokrój na połówki. Wrzuć je na rozgrzany olej i smaż około 5 minut, aż się przyrumienią.
  2. Gotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę i dołóż na środek patelni. Mieszaj około pół minuty i wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw gałką, solą i pieprzem, po czym duś jeszcze przez 2-3 minuty.
  3. Przyrządzanie daniaUgotuj muszelki al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie wsyp orzechy na suchą patelnię i podpraż na małym ogniu, aż się zarumienią. Połącz makaron z sosem i posyp orzechami.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

W pozbyciu się gorzkich związków z tego warzywa pomaga gotowanie go bez pokrywki. Ponieważ substancje odpowiadające za niepożądany smak i zarazem wolotwórcze są lotne, uciekają wraz z parą wodną. Charakterystyczny posmak złagodzi również mała porcja cukru dodana do osolonej wody, a niektórzy dolewają także szklankę mleka krowiego.

Polecanym sposobem jest ponadto uprzednie zamrożenie kapustek. Ja jednak nie stosuję tej metody, ponieważ ma istotne wady. Listki przestają być jędrne, a całość zyskuje nieprzyjemne kapuściane nuty. Dlatego lepiej jest użyć wysokiej temperatury, która umożliwia skarmelizowanie zawartych w brukselce cukrów i wydobywa jej naturalną słodycz.

Czytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myślisz
Czytaj też:
To warzywo wszyscy omijają, ale z tym przepisem zmienisz zdanie w sekundę. Zrób raz, a pokochasz na zawsze