W święta śledzia podaję w formie eleganckiej przystawki. Robię ją szybko i wszystkim smakuje

W święta śledzia podaję w formie eleganckiej przystawki. Robię ją szybko i wszystkim smakuje

Dodano: 
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
Śledź to ryba, która kojarzy się z Wigilią i Bożym Narodzeniem. Zwykle podaje się ją z dodatkiem cebuli, oleju lub śmietany. Jednak sposobów na potrawy ze śledzia jest mnóstwo. Ja na przykład zamieniam go w elegancką przystawkę.

Zapraszacie gości na świąteczny obiad i nie macie pomysłu na przystawkę? W tej roli doskonale sprawdzi się poczciwy śledź. Można go podać w tradycyjny sposób np. z cebulką i olejem, w formie sałatki lub eleganckiej przystawki. Tą ostatnią może być tatar ze śledzia, który robi się szybko i prosto, a ma fantastyczny smak. Przekonajcie się o tym sami.

Jakie składniki dodać do tatara?

Tatar to potrawa z surowego, drobno siekanego lub mielonego mięsa wołowego, które doprawia się i miesza z olejem. Jednak często potrawę tę przyrządza się też z mięsa ryb. Popularny jest np. tatar z łososia czy śledzia. Dodatki do wszystkich wersji tatara są podobne. Są nimi np.: drobno pokrojona cebulka, kapary, ogórek konserwowy. Można też sięgnąć po oliwki, ogórki kiszone, szczypiorek czy koperek.

Jak zrobić tatar ze śledzia?

Na tatar najlepiej jest przeznaczyć solone filety śledziowe. Przed pokrojeniem należy je wymoczyć, by nie były zbyt słone. Po odsączeniu i dokładnym osuszeniu filety kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi, drobno pokrojonymi składnikami. Przystawkę należy doprawić do smaku i wymieszać z olejem.

Przepis: Tatar ze śledzia

Tatar z solonych filetów śledziowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziFilety śledziowe dokładnie wypłucz i wymocz w zimnej wodzie przez około 1-2 godziny. Osącz je, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozdrabnianie dodatkówCebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę. Jeśli kapary są większe, posiekaj je.
  3. Wykańczanie tataraW misce wymieszaj pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i kapary. Dodaj musztardę, oliwę, sok z cytryny i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tatar nałóż do słoiczków, udekoruj koperkiem, dobrze schłodź.

Tatar ze śledzia – kilka wskazówek

Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by tatar ze śledzia wyszedł smaczny i apetyczny.

  • Filety śledziowe można wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Ta druga opcja sprawi, że będą miały łagodniejszy smak.
  • Tatar przed podaniem należy dobrze schłodzić. Ma wtedy lepszą konsystencję i jest smaczniejszy.
  • Porcje tatara można podać w małych słoiczkach lub uformować je na talerzu przy pomocy obręczy lub łyżki.
  • Do dekoracji tatara można użyć szczypiorku, koperku, listków natki pietruszki, plasterków cytryny czy cząstek jajka.
  • Tatar najlepiej smakuje podany z grzankami lub chrupiącym pieczywem.

Czytaj też:
Ta lekka sałatka śledziowa to u mnie świąteczny hit. Prosty przepis w 10 minut z tanich składników
Czytaj też:
Kawałki śledzi przekładam smacznymi warstwami. Tę sałatkę podaję na co dzień i od święta