Ciasto murzynek zachwyca głębokim smakiem i puszystością. Moje dzieci je uwielbiają, podobnie zresztą jak czekoladę. Ciasto to jednak zjada się z większą przyjemnością, bo ma doskonały smak i konsystencję. Szczególnie po dodaniu do niego jednego zdrowego składnika.
Co warto dodać do murzynka?
Murzynek to dość proste, kakaowe ciasto. Jego smak można odmienić, wzbogacając je różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tutaj np.:
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej – pokreśli smak kakao,
- szczypta cynamonu – doda ciastu głębi,
- starta skórka pomarańczowa – nada charakterystycznego aromatu,
- posiekane orzechy, czekolada lub rodzynki – urozmaicą strukturę.
Jak zrobić aromatyczny, wilgotny murzynek?
Mój murzynek ostatnio zaskoczył niepowtarzalnym smakiem i wilgotnością. To dlatego, że dorzuciłam do niego śliwki. Owoce nie są typowym dodatkiem do tego wypieku, a jak się okazuje, doskonale do niego pasują. Zwłaszcza śliwki, które po pokrojeniu na nieduże kawałki, doskonale wtopiły się w ciasto. Nadały mu lekkości, większej wilgotności i przyjemnego aromatu.
Przygotowując murzynek, warto też pamiętać o tym, by nie piec go zbyt długo. Inaczej może zrobić się suchy. Pieczenie najlepiej zakończyć wtedy, gdy próba z patyczkiem zakończy się powodzeniem. Czyli gdy wbijemy patyczek w środek ciasta i po wyjęciu będzie on suchy.
Przepis: Murzynek ze śliwkami
Wilgotne kakaowe ciasto z dodatkiem aromatycznych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 300 g śliwek np. węgierek
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy kakaowejW rondelku umieść masło, cukier, mleko i kakao. Całość podgrzewaj, często mieszając, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i dobrze połączą. Masę gotuj jeszcze 2 minuty, odstaw by przestygła.
- Miksowanie składnikówBiałka oddziel od żółtek, ubij na sztywno. Żółtka dodawaj kolejno do masy kakaowej i miksuj całość na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj, krótko połącz z pianą z białek.
- PieczenieŚliwki umyj, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp śliwkami, lekko je wciśnij do środka. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu posmaruj ciasto polewą.
Wskazówka: Innymi pomysłami na dodanie murzynkowi wilgotności jest połączenie ciasta ze startym jabłkiem albo paroma łyżkami dżemu.
Jak ozdobić ciasto murzynek?
Murzynek zazwyczaj po wystudzeniu smaruje się polewą czekoladową lub kakaową. Można też ozdobić go lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Jeszcze ciekawsza forma powstanie, gdy ciasto przekroimy na dwie części i przełożymy je powidłami lub kremem mascarpone.
Czytaj też:
Chrupiący spód i aksamitna masa serowa. To połączenie na każdym robi wrażenieCzytaj też:
To czekoladowe ciasto robię bez miksera. Wszystkich zachwyca jego smak i wilgotność