Sałatki warstwowe cieszą się ogromną popularnością. Choć nie wymagają wiele pracy, stanowią eleganckie dopełnienie codziennego i odświętnego menu. Robię je w różnych wersjach, modyfikując skład tradycyjnych przepisów oraz tworzę własne kompozycje smakowe, które trafiają w gusta moich bliskich. Sałatka warstwowa z tuńczykiem to jedna z potraw, które często serwuję na kolację dla rodziny oraz jako przekąskę dla gości, również w czasie świąt.
Dlaczego warto przygotować sałatkę warstwową z tuńczykiem?
Sałatka warstwowa z tuńczykiem to danie o wysokich wartościach odżywczych. Połączenie ryby z jajkami i żółtym serem pozwala wzbogacić dietę w pełnowartościowe białko, witaminy i minerały. Poniższy przepis uwzględnia dodanie słodkiej kukurydzy konserwowej i marynowanej w zalewie octowej papryki, która dodaje sałatce charakteru. Dobór składników wpływa na smak potrawy, sprawiając, że trafi w gusta zarówno wielbicieli tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań.
Jak zrobić sałatkę warstwową z tuńczykiem?
Przygotowanie sałatki warstwowej zajmuje chwilę. Mając gotowe składniki, wystarczy jedynie je pokroić i przełożyć do salaterki. Najczęściej wybieram tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek lub oleju, którego nieco rozdrabniam widelcem. Duże jajka gotuję około 10 minut, a następnie schładzam w zimnej wodzie, aby łatwiej się obierały. Możesz dodać do sałatki ulubiony ser żółty. Ważne, żeby nie był zbyt miękki, bo trudno będzie go zetrzeć na tarce. Idealny jest np. ser salami, gouda, królewski lub cheddar, który dodatkowo ma bardzo wyrazisty smak i piękny, pomarańczowy kolor.
Pozostałe składniki, czyli kukurydzę i domową paprykę marynowaną odsączam na sitku z zalewy. Sos robię na bazie śmietany i gęstego majonezu o naturalnym składzie lub majonezu domowego, ale nie zawsze mam czas na jego przygotowanie.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo aromatyczna i nie wymaga dodawania wielu przypraw. Sól i świeżo zmielony pieprz w zupełności wystarczą, ale możesz wzbogacić smak potrawy np. ostrą lub słodką papryką. Do dekoracji używam szczypiorku, który możesz zastąpić cebulką dymką.
Przepis: Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Połączenie prostych i tanich składników oraz kremowego sosu tworzy harmonijną kompozycję smaków i cieszy oko efektownym wyglądem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 351 w każdej porcji
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 5 dużych jajek
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 średnia papryka marynowana
- 150 g żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówTuńczyka, kukurydzę i paprykę odsącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem, a paprykę pokrój w kostkę lub paseczki. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Oddziel żółtka od białek. Białka posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a żółtka rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieNa dno szklanej salaterki wyłóż połowę białek. Następnie zrób warstwę z połowy tuńczyka i dodaj 1/3 sosu. Na sos wyłóż kukurydzę, paprykę i żółty ser. Kolejne warstwy sałatki zrób z reszty tuńczyka, białek i sosu. Wierzch sałatki posyp startym żółtkiem oraz szczypiorkiem.
Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Danie wyjmuję z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem, żeby nieco się ogrzało.
Opcjonalne dodatki i modyfikacje przepisu
Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem można dopasować do pory roku, dostępności produktów sezonowych, preferencji rodziny i gości, a także kaloryczności składników, wybierając np. tuńczyka w sosie własnym lub wodzie, zamiast tuńczyka w oleju i zastępując majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego i musztardy lub majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu. Możesz też podnieść wartości odżywcze sałatki, dodając do niej świeże warzywa np. kolorową paprykę, pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę, pora i zielonego ogórka.
Sałatka warstwowa świetnie smakuje też w wersji wegańskiej – możesz zastąpić rybę tofu lub ugotowaną ciecierzycą, a jajka awokado oraz ugotowanymi warzywami np. ziemniakami i marchewką.
Czytaj też:
Ta lekka sałatka śledziowa to u mnie świąteczny hit. Prosty przepis w 10 minut z tanich składnikówCzytaj też:
Zaskocz bliskich lekką sałatką ryżową. Szybki przepis nie tylko na Boże Narodzenie