Prosta i pyszna sałatka ziemniaczana z 4 składników. Syci całą moją rodzinę, a kosztuje grosze

Prosta i pyszna sałatka ziemniaczana z 4 składników. Syci całą moją rodzinę, a kosztuje grosze

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem Źródło: Shutterstock
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem jest pyszna, sycąca i gotowa do podania w około 40 minut. Jeżeli zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, to skrócisz czas przygotowania pożywnej sałatki do kilku minut.

Poniższy przepis powstał z potrzeby chwili. Miałem w planach przygotowanie sałatki z gotowanych ziemniaków, fasoli Piękny Jaś, czerwonej cebuli oraz oliwy z oliwek, ale pomimo długiego moczenia i gotowania fasola pozostała twarda. Chcąc uniknąć konieczności przygotowywania innej potrawy, zastąpiłem fasolę tuńczykiem w puszce i wszyscy się zajadali. Teraz sałatka ziemniaczana z tuńczykiem gości na moim stole przynajmniej raz w miesiącu i idealnie sprawdza się jako lekki obiad, lunch oraz kolacja.

Jak zrobić prostą i pożywną sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem?

Połączenie gotowanych ziemniaków z tuńczykiem i chrupiącą cebulą czerwoną zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Dopełnieniem jest aromatyczna oliwa z oliwek, którą dosmaczam podstawowymi przyprawami. Moja rodzina bardzo lubi tuńczyka w sosie własnym, którego zawsze mam na podorędziu, ale do sałatki nada się również tuńczyk w wodzie i oleju lub oliwie. Ważne, żeby był to tuńczyk w kawałkach.

Gotuję ziemniaki w mundurkach, ale równie pyszna jest sałatka z ziemniaków, które zostały ugotowane po obraniu. Do sałatek najlepsze są tzw. ziemniaki sałatkowe typu A, które nie rozpadają się w czasie gotowania, a także ogólnoużytkowe ziemniaki typu B np. Vineta, Impala, Impresja, Irga, Ignacy, Lord i Gwiazda. Jeżeli chcesz użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, to wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Ta pyszna sałatka sprawdzi się na lunch, kolację lub jako poczęstunek na przyjęciu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
401 w każdej porcji

Składniki

  • 10 małych ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 średnia cebula czerwona

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki starannie umyj i wyszoruj miękką szczotką lub szorstką stroną gąbki kuchennej, zalej wodą, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Uszykowanie składnikówPrzestudzone ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
  3. WykonanieW misce umieść pokrojone ziemniaki, cebulę oraz kawałki ryby. Polej składniki oliwą i wymieszaj. Dopraw sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: możesz również skropić sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem odrobiną soku z cytryny.

Gotową sałatkę pozostaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły. A przed podaniem udekoruj ją natką pietruszki.

Wskazówka: jeżeli robię sałatkę na kilka godzin przed podaniem, to nie dodaję do niej cebuli i schładzam potrawę w lodówce. Zanim przystąpię do serwowania, ogrzewam schłodzoną sałatkę do temperatury pokojowej i wtedy mieszam z cebulą.

Inne wersje sałatki ziemniaczanej z tuńczykiem

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem to idealna baza, którą możesz wykorzystać podczas kulinarnych eksperymentów. Składniki podstawowe doskonale smakują m.in. w połączeniu z kiszonym i konserwowym ogórkiem, marynowanymi grzybami, ugotowanym na twardo jajkiem oraz kukurydzą.

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem jako zapiekanka

Z ugotowanych ziemniaków, tuńczyka oraz cebuli robię również pyszną zapiekankę. Układam składniki warstwami i zalewam wymieszaną mlekiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem śmietaną 18% (300 g śmietany i 100 ml mleka). Wierzch zapiekanki posypuję startym na tarce, zimnym masłem i wstawiam do piekarnika na 20 minut (temperatura 190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Czytaj też:
Gotuję jajka i robię z nich pożywną sałatkę. Trudno o pyszniejszą i zdrowszą przekąskę
Czytaj też:
Surówkę z sałaty robię w 10 minut. To mój ulubiony dodatek do dań i baza lekkiej kolacji