Gotuję ziemniaki i mieszam z kilkoma dodatkami. To najsmaczniejsza, prosta sałatka, jaką znam

Gotuję ziemniaki i mieszam z kilkoma dodatkami. To najsmaczniejsza, prosta sałatka, jaką znam

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Fanfo
Znacie sałatkę ziemniaczaną? Jeśli nie, najwyższa pora, by jej spróbować. Oto jeden z lepszych przepisów na ten niemiecki specjał. Mało przy nim pracy, kosztuje grosze, a zjada się go ze smakiem.

Sałatki przygotowuję zwykle z myślą o przekąsce. Gdy ktoś z rodziny poczuje głód, może sobie podejść do lodówki i nałożyć coś smacznego i całkiem zdrowego. W tej roli świetnie odnajduje się sałatka ziemniaczana. To dlatego, że robi się ją niezwykle prosto i jest całkiem trwała.

Jak przygotować ziemniaki na sałatkę?

Ziemniaki przeznaczone na sałatkę należy ugotować. Najlepiej ugotować je w mundurkach, czyli bez obierania. Zbliżonej wielkości bulwy trzeba tylko wyszorować i opłukać, a potem włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Należy je gotować do momentu, aż będą miękkie. Wtedy trzeba je odcedzić, wystudzić i obrać. Potem przychodzi czas na rozdrabnianie. Ziemniaki na sałatkę można pokroić w większą kostkę lub w grubsze talarki. Obie formy ładnie prezentują się w salaterce.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?

Sałatka ziemniaczana z boczkiem jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo pożywna. Oczywiście duży w tym udział boczku, ale nie tylko. Do sałatki dodaje się też podsmażoną cebulkę oraz prostą zalewę. Orzeźwiającego smaku i apetycznego wyglądu dodaje zaś sałatce posiekany szczypiorek. Jak widzicie, skład sałatki jest dosyć ubogi, ale efekt smakowy jest doskonały.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Najprostsza sałatka ziemniaczana

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków sałatkowych
  • 3-4 plasterki wędzonego boczku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 50 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • koperek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź, obierz. Pokrój w kostkę lub w plasterki.
  2. Smażenie dodatkówBoczek pokrój w paski, umieść na zimnej patelni. Podgrzewaj, aż wytopi się z niego większość tłuszczu i zrobi się chrupiący. Boczek dodaj do ziemniaków. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną, białą część cebulek dymek. Dodaj do ziemniaków.
  3. Wykańczanie sałatkiBulion podgrzej, dodaj ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj, połącz z olejem. Sosem polej ziemniaki, wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przed podaniem dodaj do sałatki posiekany szczypiorek z dymki oraz koperek.

Sałatka ziemniaczana – wskazówki

Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by sałatka ziemniaczana wyszła doskonała.

  • Sałatkę ziemniaczaną najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy ziemniaki dobrze nasiąkną zalewą i przejdą smakiem dodatków.
  • Do sałatki można też dodać drobno pokrojone ogórki kiszone lub konserwowe, a także trochę majonezu albo śmietany.
  • Sałatka ziemniaczana doskonale sprawdzi się na przekąskę. Można ją też podać jako dodatek do smażonej kiełbasy, sznycli czy śledzi.

Czytaj też:
Sycąca sałatka z ziemniaków, której ciężko się oprzeć. Jeden dodatek sprawia, że to jest hit
Czytaj też:
Jesienią jem głównie taką sałatkę. Jedna porcja to zastrzyk witamin na cały dzień