Kroję pora i dokładam dwa chrupiące dodatki. Ta pyszna surówka to samo zdrowie

Kroję pora i dokładam dwa chrupiące dodatki. Ta pyszna surówka to samo zdrowie

Dodano: 
Robienie surówki z pora
Robienie surówki z pora Źródło: Shutterstock / Pyrrha.studio
Ta surówka zaskakuje połączeniem składników, a smakuje i wygląda rewelacyjnie. To solidna porcja zdrowia na talerzu.

Jeśli szukasz nowych pomysłów na smaczne i zdrowe surówki do obiadu, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na dziś. To kolorowa i chrupiąca surówka, którą zrobisz ekspresowo. Bazą jest zielono-biały por, a dodatki to soczysta, czerwona papryka i aromatyczne, chrupiące orzechy włoskie. To surówka, którą można wykorzystać na wiele sposobów.

Jak zrobić chrupiącą surówkę z pora?

Przygotowanie surówki jest bardzo proste, bo można powiedzieć, że wystarczy pokroić i wymieszać składniki. Są jednak drobiazgi, na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim wybierz świeżą, soczystą paprykę, która będzie przyjemnie chrupać. Po drugie: koniecznie upraż orzechy na suchej patelni. To prosty i szybki patent, który wydobywa z nich smak i sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że wrzucisz orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię – praż je, aż zaczną się delikatnie rumienić i od razu zdejmij z patelni, aby się nie przypaliły.

Sos do tej sałatki to prosty winegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Dodaj do niego jeszcze odrobinę delikatnego miodu (np. wielokwiatowego lub wrzosowego), aby podkręcić smak surówki.

Przepis: Surówka z pora

Pomysł na chrupiącą surówkę z orzechami i papryką.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
206 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój drobno warzywa (pora i paprykę). Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny na gładki sos.
  2. Robienie surówkiWymieszaj dokładnie warzywa z sosem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową surówkę posyp orzechami.

Do czego pasuje surówka z pora i papryki?

Surówka z pora i papryki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich jest dość uniwersalną surówką, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Podaj ją w klasycznych zestawach np. z ziemniakami i pieczonym kurczakiem, albo do orientalnych dań z ryżem i wołowiną. Taka surówka może być też pysznym dodatkiem do grzanek, wrapów czy naleśnikowych roladek (po prostu zawiń ją w placek z innymi dodatkami, np. wędzonym łososiem i tartym, żółtym serem).

Jeśli zostanie ci taka surówka z obiadu, dodaj do niej np. pokruszony ser feta, kawałki wędzonego kurczaka lub łososia i w kilka chwil masz gotową pyszną sałatkę na kolację.

Czytaj też:
Ze zwykłej marchewki wyczarowuję egzotyczną surówkę. Sekret tkwi w aromatycznym dressingu
Czytaj też:
Tę pożywną zupę gotuję na wędzonce. Pachnie już z daleka i nikt nie potrafi się jej oprzeć