Różnorodność sałatek jest ogromna. Ich podstawowym składnikiem mogą być składniki mniej lub bardziej pożywne. Do bardziej sycących należą sałatki z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Lżejsze są natomiast sałatki na bazie sałaty czy innych warzyw. Warzywa to też najpopularniejszy dodatek do sałatek. Jednak można też do nich dodawać przeróżne wędliny, sery, mięsa, ryby, pestki, orzechy czy owoce. Ja natomiast często robię sałatkę jajeczną. Jest pyszna i pożywna, a zarazem całkiem lekka.
Składniki pasujące do sałatki jajecznej
Do sałatki jajecznej można dodać różne składniki. Są to np.: twaróg, ser żółty, szynka, pomidory, fasolka szparagowa, cebulka. Ja wzbogacam ją jednak szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Sięgam też po świeży ogórek i szczypiorek, które wnoszą do sałatki dużo świeżości. Dopełnieniem sałatki jajecznej jest majonez, który można nieco odchudzić, mieszając z jogurtem naturalnym.
Jak zrobić sałatkę jajeczną?
Przygotowanie sałatki jajecznej zaczynam zawsze od ugotowania jajek. A ponieważ muszą dobrze wystygnąć, często gotuję je np. rano, a sałatkę robię wieczorem. Po obraniu i pokrojeniu w kostkę, przychodzi czas na połączenie jajek z pozostałymi składnikami i sosem. Jak widać sałatkę jajeczną robi się naprawdę prosto i szybko.
Przepis: Sałatka jajeczna ze szpinakiem
Sałatka z jajek gotowanych na twardo, szpinaku, ogórka i szczypiorku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 50 g świeżych liści szpinaku
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek, pokrój w sporą kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na 4 części, pokrój w plasterki. Liście szpinaku i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPokrojone składniki umieść w salaterce. Oprósz je solą i pieprzem, dodaj majonez i jogurt, delikatnie wymieszaj.
Jak przechowywać sałatkę jajeczną?
Sałatka jajeczna nie jest zbyt trwałą potrawą, a to właśnie głównie ze względu na jajka. W sumie ich połączenie ze świeżymi warzywami, skraca dodatkowo czas przechowywania sałatki jajecznej. Najlepiej zjeść ją, gdy jest świeżo zrobiona. Jednak w zamkniętym pojemniku w lodówce można przechowywać ją nie dłużej niż 2 dni.
Czytaj też:
Ta zdrowa sałatka z awokado smakuje rewelacyjnie. Robię ją ekspresowo z prostych składnikówCzytaj też:
Ta sałatka zagości u mnie w Andrzejki. Prosty przepis mam od bratowej, która świetnie gotuje