Surówkę z sałaty robię w 10 minut. To mój ulubiony dodatek do dań i baza lekkiej kolacji

Surówkę z sałaty robię w 10 minut. To mój ulubiony dodatek do dań i baza lekkiej kolacji

Dodano: 
Surówka z sałaty, ogórka i pomidora
Surówka z sałaty, ogórka i pomidora Źródło: Shutterstock / Ryco Montefont
Surówka z sałaty, ogórka i pomidora zachwyca chrupkością. Moja rodzina uwielbia połączenie świeżych warzyw i lekkiego sosu, którego smak podkręca dodatek aromatycznych przypraw.

Staram się do każdego obiadu podawać dużą porcję warzyw. Połączenie zielonej sałaty oraz soczystych pomidorów i ogórków to najszybszy sposób na surówkę do różnych dań. Na bazie przepisu podstawowego przygotowuję również pyszne sałatki. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym zmienisz obiadową surówkę w lekkostrawne i sycące danie na kolację.

Jak zrobić surówkę z sałaty, ogórka i pomidora?

Przepis na ekspresową surówkę jest banalnie prosty. Przygotowanie pysznego dodatku do obiadu zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy przygotować warzywa oraz sos i wymieszać składniki.

Na chrupiącą surówkę nadają się różne gatunki sałat np. lodowa, masłowa, rzymska oraz mieszanki sałat. Niezbędny składnik stanowią też pomidory. Moja rodzina najbardziej lubi pomidory malinowe klasyczne i w wersji mini, ale możesz dodać dowolną odmianę pomidorów. Jeśli chodzi o wybór świeżych ogórków, to kupując je, unikam warzyw opakowanych w folię.

Wskazówka: jeżeli pomidory i ogórki mają duże gniazda nasienne, to usuwam pestki i kroję jedynie miąższ, dzięki czemu warzywa nie pływają w rozwodnionym sosie.

Porada: ogórki i pomidory po posoleniu puszczają wodę. Robiąc większą porcję surówki, żeby została na kolację lub podając obiad „na raty”, nie dodaję do warzyw sosu z przyprawami. Przykrytą folią spożywczą miskę z pokrojonymi warzywami wkładam do lodówki. Przed dodaniem sosu układam na wierzchu składników kawałek papierowego ręcznika i odwracam miskę, żeby odsączyć nadmiar płynu.

Przepis: Surówka z sałaty, ogórka i pomidora

Ta chrupiąca surówka z sosem jogurtowym doskonale pasuje do różnych dań. Łatwo też zamienić ją w lekką kolację.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
97 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 duże ogórki
  • 4 średnie pomidory

Na sos:

  • 1 szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywWarzywa umyj i osusz (możesz również obrać pomidory i ogórki ze skórki). Sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidory pokrój w ósemki lub dużą kostkę, a ogórki w cienkie plasterki (polecam skorzystać z mandoliny) lub w kostkę.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj ostrą oraz słodką paprykę. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówPrzełóż warzywa do dużej miski. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Tuż przed podaniem dodaj do surówki sos i wymieszaj.

Do jakich dań pasuje surówka z sałaty, ogórka i pomidora?

Chrupiąca surówka z sosem jogurtowym doskonale pasuje do różnych dań. Podaję ją jako dodatek do m.in.:

  • kotletów schabowych, kotletów mielonych, smażonego filetu z kurczaka, pieczonych udek,
  • smażonej i pieczonej ryby,
  • sadzonych jajek,
  • jarskich kotlecików z grochu, buraków oraz ciecierzycy,
  • tortilli i chlebków pita z kurczakiem,
  • dań z grilla.

Latem serwuję surówkę z sałaty, ogórka i pomidora z dodatkiem młodych ziemniaków, okraszonych smażoną cebulką i posypanych pachnącym koperkiem. Gdy natomiast mam rano nieco więcej czasu na przygotowanie pożywnego śniadania, to kroję warzywa, skrapiam je sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i podaję do jajecznicy lub wytrawnych omletów.

Inne obiadowe wersje surówki z sałaty, ogórka i pomidora

Planując przygotowanie surówki z powyższego przepisu, robię przegląd lodówki i spiżarni. Najczęściej wzbogacam przepis podstawowy, dodając rzodkiewki, kolorową paprykę, białą lub czerwoną cebulę, rukolę, roszponkę, szpinak lub świeżą zieleninę np. koperek, szczypiorek, natkę pietruszki.

Smak surówki zmieniam, dodając nie tylko inne warzywa, ale także sosy. Ze smakiem składników podstawowych i opcjonalnych dodatków świetnie komponują się m.in.:

  • sos czosnkowy na bazie gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • sos jogurtowo-ziołowy (z ziołami prowansalskimi),
  • sos jogurtowy z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii,
  • sos musztardowy,
  • sos z oliwy, soku z cytryny i tartego chrzanu,
  • sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku, przyprawy curry i drobno posiekanej kolendry.

Dodatki do surówki ze świeżych warzyw, by stworzyć pełnowartościowy posiłek

Podając surówkę z sałaty, ogórka i pomidora na kolację, dodaję do miski np. ser – idealnie nadają się feta, gorgonzola lub pokrojony w kostkę ser żółty, ewentualnie pokrojoną w kostkę szynkę, kabanosy, smażoną pierś z kurczaka, kawałki tuńczyka z puszki, pokrojone w ćwiartki jajka na twardo oraz chrupiące grzanki czosnkowe. Wszystkie wersje smakują wyśmienicie. Czasami wzbogacam surówkę dodatkami wegańskimi, m.in. tofu i awokado.

Czytaj też:
Mam prosty sposób na pyszną i efektowną surówkę z pora. Dużo jej daje soczysty dodatek
Czytaj też:
Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej