Kruche ciastka nie muszą być słodkie. Pysznie smakują, gdy dodam do nich wyrazistą cebulkę z patelni. Od tej przekąski wprost nie można się oderwać. Na szczęście to jeden z najprostszych wypieków.
Jak zrobić krakersy cebulowe?
Przygotowuję je z podsmażonej cebuli, którą łączę z mąką i masłem. Gdy mam mało czasu, używam gotowej cebulki prażonej. Zawsze sprawdzam etykiety sklepie i wybieram produkt bez dodatku oleju palmowego.
Aby łatwiej połączyć składniki, masło lub margarynę wkładam na krótko do zamrażarki, a potem ścieram na tarce. Aby nie topiło się w dłoniach, zakładam kuchenne rękawiczki, a kostkę obtaczam w mące. Czasem zastępuję 50 gramów tego tłuszczu startym parmezanem.
Do masy na ciasto często dosypuję suchy mak czy biały lub czarny sezam w ilości 1-2 łyżek na całą recepturę. Aby krakersy ładnie prezentowały się na stole, tnę je na kwadraty za pomocą karbowanego radełka.
Przepis: Domowe krakersy cebulowe
Wytrawne kruche ciasteczka ze smażoną cebulką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 102 w każdej porcji
Składniki
- 3 cebule
- 50 ml oleju
- 200 g masła albo miękkiej margaryny
- 0,6 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie cebuliPosiekaj cebulę i podsmaż na rumiano na oleju, a następnie odstaw do wystygnięcia.
- Szykowanie masyZetrzyj masło lub margarynę na tarce o grubych oczkach, połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, octem i ostudzoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
- PieczenieRozwałkuj cienko ciasto i pokrój na kwadraty. Ułóż je na blaszce pokrytej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15-22 minuty, aż będą lekko przyrumienione i chrupiące.
Jak zrobić cebularze bez drożdży?
Moje krakersy z cebulą mają sporo kalorii z tłuszczu. Gdy chcę podać lżejszą przekąskę z tym składnikiem, przyrządzam ekspresowe cebularze. Dzięki temu, że są na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach, nie muszę czekać na ich wyrośnięcie.
Najpierw mieszam 350 g przesianej mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i solą, a następnie siekam ją ze 100 g masła albo dodaję je w postaci wiórków. Dokładam 1 żółtko i zagniatam szybko ciasto, dolewając odrobinę zimnej wody. Osobno przygotowuję nadzienie: siekam 2 cebule i podsmażam na 2 łyżkach oleju, by tylko je zeszklić.
Z ciasta formuję okrągłe placuszki i robię w nich wgłębienia. Do środka nakładam porcje cebuli, po czym piekę na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 120 stopni przez około 30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Czytaj też:
Zrobisz te cebularze raz i rodzina będzie błagać o więcej. Smak jak z lubelskiej piekarniCzytaj też:
Dodaj tylko 1 składnik i zapomnij o nudnej cebuli. Ten sekret znali już nasi przodkowie