Nie kupuję już chrzanu w słoikach. Robię go według tych przepisów i smakuje o niebo lepiej
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Nie kupuję już chrzanu w słoikach. Robię go według tych przepisów i smakuje o niebo lepiej

Dodano: 
Chrzan
Chrzan Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Chrzan to nieodłączny element polskiej kuchni i wielkanocnej tradycji. Zobacz, jak zrobić tarty chrzan w dwóch odsłonach. Poznaj też tradycyjne i nietypowe kuchenne zastosowania chrzanu.

Chrzan poznamy po ostrym smaku i zapachu. Roślina ta słynie z wysokich walorów smakowych i tradycyjnie stosowana jest jako przyprawa. Co ciekawe – przygotowując chrzan oraz dodając go do różnych potraw, możemy przy okazji zadbać o swoje zdrowie. Ostry zapach chrzanu, za który odpowiadają olejki eteryczne, to m.in. naturalny sposób na katar.

Chrzan pospolity to powszechnie występująca m.in. w Europie roślina z rodziny kapustowatych, która rośnie na łąkach i nieużytkach. Wiosną i latem można kupić świeży korzeń chrzanu na bazarach iw większości sklepów spożywczych. Przez cały rok dostępny jest w sklepach chrzan tarty w słoiczkach. Ja jednak nie kupuję gotowego chrzanu. Tym bardziej, że niedawno Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę 15 sklepowych chrzanów. Okazało się, że skład większości pozostawia wiele do życzenia. Poniżej znajdziesz przepisy, które wykorzystuję do zrobienia domowego chrzanu. Oba dodatki są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu w mim domu.

Jak zrobić w domu tarty chrzan?

Aby przygotować tarty chrzan, który stanowi pyszny dodatek do kiełbas, szynek oraz ryb, trzeba wybrać jędrny, świeży korzeń tej rośliny. Jeżeli korzeń chrzanu jest nieco wyschnięty, to można na kilka godzin włożyć go do miski z zimną wodą.

Dzisiaj polecę Ci dwa przepisy na wykorzystanie korzenia chrzanu. Pierwszy ma delikatniejszy smak i jest to połączenie chrzanu z jajkiem i śmietaną. Drugi to natomiast tarty chrzan z dodatkiem octu winnego lub jabłkowego.

Przepis: Chrzan tarty z jajkiem i śmietaną

Ten prosty w zrobieniu chrzan tarty z jajkiem i śmietaną to świetny dodatek do wielkanocnych dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 400 g korzenia chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i tarcie chrzanuKorzenie chrzanu dokładnie umyj w letniej wodzie – aby usunąć ziemię ze skórki chrzanu, możesz użyć szorstkiej strony nowej gąbki kuchennej lub miękkiej szczotki. Korzystając z obieraczki do warzyw, obierz umyty chrzan ze skórki. Obrany chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
  2. Przygotowanie jajekUgotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Za pomocą łyżki utrzyj żółtka z kwaśną śmietaną na jednolitą masę. Białka zetrzyj na tarce lub rozdrobnij malakserem.
  3. Łączenie składnikówDo miski, w której znajduje się tarty chrzan, dodaj żółtka utarte ze śmietaną oraz starte na tarce białka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. PrzyprawianieGotowy chrzan dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Rada: sok z cytryny wedle uznania możesz zastąpić octem jabłkowym lub octem winnym.

Jeżeli chrzan wyszedł zbyt gęsty, to możesz dodać więcej śmietany. Natomiast rzadki chrzan zagęścisz, dodając do niego więcej jajka.

Przepis: Chrzan tarty z octem

Taki chrzan ma wyrazisty, ostry smak i doskonale nadaje się jako dodatek do zup, buraków oraz sałatek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 400 g korzenia chrzanu
  • 40 ml octu winnego lub octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i tarcie chrzanuKorzenie chrzanu umyj w letniej wodzie – aby usunąć ziemię ze skórki chrzanu, możesz użyć szorstkiej strony nowej gąbki kuchennej lub miękkiej szczotki. Korzystając z obieraczki do warzyw, obierz umyty chrzan ze skórki. Obrany chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
  2. Dodanie wody i octuDo startego chrzanu dodaj gorącą wodę oraz ocet winny lub ocet jabłkowy i wymieszaj.
  3. PrzyprawianieWymieszany z wodą i octem chrzan dopraw do smaku solą i cukrem.

Gotowy chrzan tarty z octem możesz przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Chrzan z tego przepisu nadaje się również do pasteryzacji, która powoduje, że może być przez długi czas przechowywany w spiżarni.

Zastosowanie korzenia chrzanu w kuchni polskiej

Ze względu na ostry smak i zapach chrzan stosowany jest jako przyprawa. Może być spożywany na surowo oraz po obgotowaniu lub sparzeniu. Ponadto do potraw dodawany jest także chrzan suszony. Tradycyjnie korzeń chrzanu stosowany jest do niektórych przetworów np. marynowanych i kiszonych ogórków. Najczęściej w kuchni polskiej używany jest korzeń chrzanu, jednak wyjątkowe walory smakowe i wiele zastosowań mają również liście chrzanu.

Korzeń chrzanu to przyprawa, która zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Obrany ze skórki i starty na tarce korzeń chrzanu dodawany jest do zup np. żurku i barszczu białego. Z korzenia chrzanu można również ugotować zupę chrzanową, która w niektórych zakątkach Polski jest podawana podczas wielkanocnego śniadania.

Chrzan stanowi też aromatyczny dodatek do sosów na ciepło – sos chrzanowy można podawać np. do ugotowanych na twardo jajek oraz gotowanych i duszonych mięs np. wołowiny z rosołu i pieczeni z szynki lub schabu.

Krem chrzanowy na bazie majonezu i śmietany tradycyjnie serwowany jest jako dodatek do kanapek. Świeżo starty korzeń chrzanu można również dodawać do sałatek i past kanapkowych z twarogu oraz buraków – wyśmienicie smakuje tradycyjny polski dodatek do obiadu, wędlin i serwowanych na zimno mięs, czyli ćwikła z chrzanem.

Z kuchnią polską najbardziej kojarzony jest chrzan tarty, który podawany jest jako dodatek do wędlin i ryb. W zależności od regionu Polski tarty chrzan przygotowywany jest z dodatkiem kwaśnej śmietany i ugotowanych na twardo jajek lub z dodatkiem soku z cytryny, cukru i soli.

Liście chrzanu i ich zastosowanie w kuchni

Liście chrzanu to doskonały dodatek do sałatek, zup i domowych przetworów np. ogórków kiszonych. Niewiele osób wie, że w liście chrzanu można zawinąć ryby i np. schab, szynkę lub kurczaka przed pieczeniem w piekarniku. Doskonale smakuje również domowy chleb pieczony na liściach chrzanu.

Ciekawostka: liście chrzanu pomagają na dłużej zachować świeżość m.in. przechowywanych w piwnicy warzyw – chrzan ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki którym zapobiega gniciu i rozwojowi pleśni.

Czytaj też:
Okrasa pokazał, jak robi szczypiorkowy majonez. To prawdziwa magia smaku
Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto