Zupa chrzanowa to gwiazda wielkanocnego stołu. W tym wydaniu smakuje wybitnie

Zupa chrzanowa to gwiazda wielkanocnego stołu. W tym wydaniu smakuje wybitnie

Dodano: 
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa Źródło:Shutterstock / Cegli
Zupa chrzanowa w wielu domach serwowana jest zamiast żurku. My proponujemy, aby zrobić ją w wersji kremowej.

Zupa chrzanowa to zupa gotowana na bazie wywaru z wędzonki oraz jasnych warzyw. Oczywiście najważniejszym dodatkiem jest tu chrzan. To zupa, którą można serwować przez cały rok, ale w wielu domach jest obowiązkowym daniem na wielkanocnym stole, bardzo często podawanym zamiast tradycyjnego żurku.

Jak zrobić zupę chrzanową?

Zupę chrzanową można zrobić na wiele sposobów. Naszym zdaniem jedna z najlepszych wersji to zupa krem. Aby była aromatyczna i pełna smaków, nalezy ugotować bulion na bazie białych warzyw oraz wędzonych żeberek.

Rada: jeśli chcesz ugotować wegetariańską zupę chrzanową, zamiast żeberek przesmaż z warzywami łyżkę wędzonej papryki (wówczas jednak zupa będzie miała inny kolor). Można także do gotowego kremu dodać kawałki przesmażonego, wędzonego tofu. W wersji wegańskiej zrezygnuj ze śmietanki lub użyj wegańskiego zamiennika. Gotową zupę można podawać z przesmażonymi ziemniakami albo grzankami.

Tak naprawdę to ty decydujesz, jak ostra ma być zupa. Możesz dodać do niej więcej chrzanu, albo więcej śmietany. Do zupy można także dodać czosnek, który jeszcze bardziej podbije jej ostrość.

Przepis: Zupa chrzanowa

Kremowa zupa z chrzanem i białymi warzywami.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki ostrego chrzanu
  • 4 łyżki śmietany 36 %
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

do podania:

  • 8 gotowanych jaj przepiórczych
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bulionuSeler, pietruszkę i cebulę pokrój na kawałki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż, aż lekko się zezłocą. Dodaj wędzone żeberka, ziele angielskie i liście laurowe, smaż wszystko chwilę. Zalej wszystko wodą i gotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do bulionu i gotuj do miękkości.
  2. Robienie zupyZ bulionu wyjmij żeberka, listki laurowe i kulki ziela. Dodaj chrzan, śmietanę i zmiksuj wszystko na gładko. Podawaj z gotowanymi jajkami przepiórczymi i chrustami z szynki (szynkę usmaż na patelni na chrupko).

Jak podawać zupę chrzanową?

Nasza propozycja to krem podany z jajkami przepiórczymi i chrustami z szynki, ale nie jest to jedyna możliwość. Zupę chrzanową możesz podać z kawałkami gotowanych wędzonych żeberek, białą kiełbasą, kawałkami gotowanej szynki i gotowanymi jajami kurzymi. Możesz ją udekorować świeżą rzeżuchą lub kiełkami. Zupa chrzanowa świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami.

Ciekawą opcją (i doskonałą na świąteczne przyjęcia) jest podanie zupy chrzanowej z chmurką bitej śmietany. Śmietankę 36% należy ubić na sztywno (bez dodawania cukru) i kłaść na zupę tuż przed podaniem. Bitą śmietanę można dodatkowo posypać czarnym pieprzem, wiórkami ze skórki cytrynowej, albo wiórkami tartego chrzanu.

Czytaj też:
Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?
Czytaj też:
Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl