Płatki owsiane wszystkim kojarzą się ze zdrowiem i rzeczywiście są bardzo wartościowe. Zwykle zjadamy je rano, np. w postaci owsianki gotowanej na mleku, a także jako składniki musli, czy koktajli. Można je też wykorzystać do wzbogacenia dań obiadowych, np. klopsa, kotletów mielonych albo jako panierkę do schabowych. Na ich bazie warto też zrobić zdrowe ciasteczka.
Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe?
Płatki owsiane to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Jest on bogaty w błonnik, zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny. Pierwszy korzystnie wpływa na układ pokarmowy, bo przyspiesza trawienie i na długo zapewnia uczucie sytości. Drugi obniża poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje też poziom cukru. Poza tym płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, utrzymują też naszą skórę w dobrej kondycji. Znajdziemy w nich też moc soli mineralnych, m.in.: cynk, magnez, fosfor, mangan i żelazo. Składniki te pozytywnie wpływają na serce, układ nerwowy i naszą odporność. W płatkach owsianych występują też przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i zapobiegają chorobom serca.
Jak zrobić zapiekankę z płatków owsianych i owoców?
Płatków owsianych do tej zapiekanki nie trzeba wcześniej gotować. Napęcznieją po dodaniu owoców i masła, z którymi się smacznie upieką.
Przepis: Zapiekanka z płatków owsianych
Płatki owsiane zapiekane z jabłkami, borówkami i malinami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki miodu
- 70 g masła
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki mrożonych malin lub pokrojonych truskawek
- 4 łyżki orzechów, np. włoskich
Sposób przygotowania
- Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazdka nasienne, pokrój je w kostkę lub plasterki. Możesz je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
- Mieszanie składnikówPłatki owsiane wymieszaj z miodem i ok. 50 g startego na dużych oczkach masła. Dodaj pokrojone jabłka, a także borówki, maliny i posiekane orzechy, wymieszaj.
- Pieczenie zapiekankiŻaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Przesyp do niego mieszankę płatków i owoców. Wyrównaj powierzchnię, posyp ją startym masłem. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zapiekankę możesz podać z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym.
Z czym warto łączyć płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe, warto więc łączyć je z równie zdrowymi dodatkami. Dobrym dopełnieniem płatków owsianych jest jogurt naturalny, a także kefir czy maślanka. Warto też łączyć je z owocami świeżymi i suszonymi, np. z jabłkami, bananami, kiwi, truskawkami, borówkami, malinami, morelami, śliwkami. Wartość odżywczą potrawy z płatków owsianych podniesie też dodatek: orzechów, migdałów, siemienia lnianego, nasion chia, pestek dyni czy słonecznika.
Czytaj też:
Ekspresowe placki owsiane z kilku składników. W 10 minut mam przepyszne śniadanieCzytaj też:
Ciasteczka owsiane z tym dodatkiem to słodka miotełka dla naszych jelit. Mają też inne plusy