Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto

Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto

Dodano: 
Pesto z czosnaczku
Pesto z czosnaczku Źródło:Shutterstock / Garlic mustard
Ma czosnkowy aromat i rośnie niemal wszędzie. Czosnaczek pospolity dla wielu to zwykły chwast. Dla mnie to jedna z najlepszych jadalnych dzikich roślin.

Na wiosnę zawsze wypatruję charakterystycznych listków, które nieco przypominają kształtem serce. Kiedy zerwiesz i rozetrzesz je w palcach, nie będziesz mieć wątpliwości, że jest to czosnaczek – zapach czosnku jest bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie jest tak intensywny, jak czosnek niedźwiedzi, jednak czosnaczek ma tę przewagę, że można go zbierać wszędzie (czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną). Jest bogaty w witaminy A i C, w medycynie naturalnej stosuje się go m.in. na obniżenie ciśnienia i dla pięknej skóry i włosów. Czosnaczek można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię czosnaczkowe pesto.

Jak zrobić pesto z czosnaczka?

Do pesto potrzeba młodych liści czosnaczka. Wiosna to najlepszy czas na ich zbieranie. Kiedy czosnaczek wystrzeli w górę i potem zakwitnie, nie jest już tak aromatyczny. Ja do czosnaczkowego pesto lubię dodawać orzechy włoskie, ale mogą to być także orzechy nerkowca (pesto wyjdzie bardziej kremowe), albo jak w przypadku tradycyjnego pesto – orzeszki piniowe. Przed zrobieniem pesto, czosnaczek można zblanszować: wówczas włóż go na kilkanaście sekund do wrzącej wody, a potem przełóż do wody z lodem i dalej postępuj jak w przepisie.

Przepis: Pesto z czosnaczka

Aromatyczne pesto z czosnaczka pospolitego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g liści czosnaczka pospolitego
  • 125 ml oliwy
  • 50 g prażonych orzechów włoskich
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie pestoUmyte liście czosnaczka zmiksuj na gładko z resztą składników i dopraw do smaku. Gotowe pesto przechowuj w lodówce.

Pesto z czosnaczka może być dodatkiem do makaronu, grzanek, zup, mięs, ryb i dań z warzyw.

Jak wykorzystać czosnaczek pospolity?

Na możliwości zastosowania czosnaczka w kuchni zwrócił uwagę dr Henryk Różański, znany botanik i fitoterapeuta. „Ziele i liście można zamrażać. Liście nadają się do przygotowania smacznych i pożywnych potraw, podobnie jak szpinak (duszone na przysmażonej cebulce, z niewielką ilością rosołu mięsnego lub wegetariańskiego, z dodatkiem mąki, śmietany i ewentualnie cząbru/lebiodki)” – poleca w jednej ze swoich publikacji.

Czosnaczek można dodawać m.in. do zup. Świetnie się sprawdzi jako aromatyczny dodatek do kremu szpinakowego albo kremu z brokułów. Ja lubię na wiosnę dodawać go do kremowej zupy z pokrzyw.

Jak zbierać czosnaczek pospolity?

Młode liście czosnaczka mają charakterystyczny kształt, dzięki któremu łatwo je rozpoznać. Czosnaczek pospolity lubi rosnąć na skraju polnych i leśnych dróg, jest też popularnym chwastem w ogródkach. Zbieraj czosnaczek tylko w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń (np. ruchliwych dróg).

Czosnaczek pospolityCzytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Czytaj też:
Ogrodnicy go nienawidzą, a to prawdziwy skarb. Podagrycznik jest idealny na wiosenny detoks

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, rozanski.li