Dziś, kiedy stawia się na fit surówki ze zdrowymi olejami roślinnymi, mało kto robi tradycyjne sałatki na śmietanie, które były popularne w PRL-u. Taka surówka z marchewki i selera będzie z pewnością dla wielu osób sentymentalną podróżą do lat dzieciństwa.
Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?
Oprócz marchewki i selera warto do surówki zetrzeć również jedno jabłko. Jeśli zajrzysz do babcinych notatek z przepisami, być może znajdziesz przepis na taką surówkę: założymy się, że zamiast miodu i soku z cytryny (to nasze ulepszenie przepisu) będzie w nim raczej dodatek cukru i kwasku cytrynowego. My dziś zdecydowanie polecamy wersję z miodem i sokiem z cytryny.
Moja babcia często robiąc taką surówkę, dodawała do niej jeszcze jeden składnik: posiekane orzechy włoskie, wcześniej obowiązkowo uprażone na patelni. Dodawały sałatce chrupkości i przyjemnego posmaku.
Przepis: Surówka z marchewki i selera
Prosta sałatka ze śmietanowym sosem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 400 g marchewki
- 1 seler
- 1 jabłko
- 10 orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę, selera i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy upraż na patelni i posiekaj. Śmietaną połącz z miodem, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie surówkiMarchewkę, seler i jabłka wymieszaj z sosem śmietanowym. Dodaj uprażone orzechy.
Surówkę dobrze jest zrobić nieco wcześniej przed podaniem (około godziny). Wówczas smaki idealnie przejdą. Dodatek orzechów nie jest jedyną możliwością i taką sałatkę można modyfikować zmieniając ten skłanik na inny. Do surówki z marchewki i selera na śmietanie możesz dodać:
- łyżkę chrzanu,
- kawałki ananasa z puszki,
- garść rodzynek,
- posiekaną natkę pietruszki,
- posiekaną kapustę pekińską,
- pokrojone drobno gotowane jajko (to również dodatek w staroświeckim stylu),
- pokrojoną w plasterki rzodkiewkę,
- skórkę otartą z cytryny,
- kawałki pomarańczy (bez błonek).
Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, ale z chrupiącą grzanką można ją też zaserwować na kolację. Jeśli nie liczysz się z kaloriami, możesz część śmietany zastąpić majonezem. Jeśli jednak wolisz odchudzić sałatkę, zamień część śmietany gęstym jogurtem naturalnym.
Czytaj też:
Ta sałatka z kuskusem jest lekka i sycąca zarazem. Idealna na przekąskę, obiad lub kolacjęCzytaj też:
Prosty obiad z rękawa do pieczenia. Wrzucam wszystkie składniki i po godzinie mam pyszny posiłek