Kroję filet z kurczaka i zanurzam go 3 razy. Moje dzieci szaleją za tym chrupiącym obiadem
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Kroję filet z kurczaka i zanurzam go 3 razy. Moje dzieci szaleją za tym chrupiącym obiadem

Dodano: 
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Kurczak w płatkach kukurydzianych Źródło:Shutterstock / ffolas
Szukasz pomysłu na obiad, który z przyjemnością zjedzą też dzieci? Proponuję niezawodny filet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Przygotujesz go raz, dwa, a potem wystarczy go już tylko upiec.

Filet z kurczaka lubią mali i duzi. To dlatego, że mięso to jest delikatne, kruche i soczyste. Mogą po nie sięgać nawet osoby będące na diecie odchudzającej czy lekkostrawnej, bo filet z kurczaka jest niskokaloryczny i pożywny. Dostarcza bowiem łatwostrawnego białka oraz innych składników odżywczych.

Jak przygotować filet z kurczaka, by był smaczny i zdrowy?

Smak i wartość odżywcza fileta z piersi kurczaka w dużej mierze zależą od sposobu jego przygotowania. By mięso to smakowało najlepiej jak potrafi, nie może być długo smażone lub pieczone. Zbyt długa obróbka termiczna sprawia bowiem, że to delikatne mięso traci soczystość i staje się twarde. Dlatego filet z kurczaka należy piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli zaś chodzi o smażenie, to w zależności od wielkości kawałków, wystarczy mu 6-10 minut. Przy czym mięso trzeba co jakiś czas obrócić.

Na walory zdrowotne potraw z piersi kurczaka wpływa głównie sposób jego przygotowania. Tu oczywiście najmniej korzystnie wypada smażenie na tłuszczu, na dodatek w panierce. To bowiem znacznie podnosi kaloryczność dania, a poza tym utrudnia jego trawienie. Dobrą metodą przyrządzania specjałów z piersi kurczaka jest natomiast pieczenie i gotowanie. Mięso zachowuje wtedy swoje walory odżywcze.

Jak upiec filet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce?

Płatki kukurydziane do panierowania mięsa warto wcześniej nieco rozdrobnić. Najłatwiej zrobić to umieszczając je w foliowym woreczku i dociskając wałkiem do ciasta. Drobniejsze kawałki lepiej przylegają do mięsa i przyjemniej się je zjada.

Przepis: Filet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce

Kąski kurczaka pieczone w płatkach kukurydzianych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i przyprawianie filetaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty, pokrój je w paski o szerokości 1,5-2 cm. Mięso oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Panierowanie i pieczenie mięsaNa płaski talerz wysyp mąkę, w jednym, głębokim talerzu rozkłóć jajka z mlekiem, do drugiego wsyp pokruszone płatki kukurydziane. Kawałki mięsa włóż do mąki i dokładnie obtocz, strzep jej nadmiar. Zanurzaj je potem w jajku i w płatkach kukurydzianych. Kładź na przygotowanej blasze. Piecz ok. 20 minut na złoty kolor.

Wskazówka: Filet z piersi kurczaka można też zanurzyć najpierw w gęstym cieście naleśnikowym, a potem w płatkach kukurydzianych.

Najlepsze dodatki do chrupiącego fileta z kurczaka

Upieczonego w płatkach kukurydzianych fileta z kurczaka można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z ryżem. Potrawę tę warto uzupełnić sosem. Może to być np. sos jogurtowo-czosnkowy albo pomidorowy. Do tego dania z warzywnych dodatków najlepsze będą surówki, np. z młodej kapusty czy z marchewki.

Czytaj też:
Nacinam filet kurczaka i napełniam go pysznym farszem. Lepszego obiadu nie zjesz w restauracji
Czytaj też:
Miksuję to mięso z prostymi składnikami i robię delikatne kotlety. Uwielbiają je nie tylko dzieci