Okrasa pokazał, jak robi szczypiorkowy majonez. To prawdziwa magia smaku

Okrasa pokazał, jak robi szczypiorkowy majonez. To prawdziwa magia smaku

Dodano: 
Majonez szczypiorkowy
Majonez szczypiorkowy Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Zamiast posypywać jajka w majonezie szczypiorkiem, podaj je z majonezem szczypiorkowym. Na taki pomysł wpadł Karol Okrasa i trzeba przyznać, że zielony majonez jest pyszny i bardzo dekoracyjny.

Karol Okrasa uwielbia polską kuchnię. Lubi jednak wprowadzać zmiany do klasycznych przepisów, dzięki czemu potrawy zyskują atrakcyjniejszy wygląd i ciekawszy smak. Tak też odmienił klasyczny majonez. Zrobił go od początku, a wykonanie wcale nie polegało na zmiksowaniu majonezu ze szczypiorkiem.

Z czego zrobić domowy majonez?

Choć w sklepach można kupić majonezy wielu firm, to jednak coraz więcej osób decyduje się na własnoręczne przygotowanie tego sosu. Nie jest to bowiem nic trudnego, a domowy wyrób zachwyca smakiem i naturalnością. Do przygotowania majonezu potrzebne są w zasadzie żółtka i olej. Oba składniki powinny być świeże i najwyższej jakości, a wtedy przygotowany z nich sos będzie doskonale smakował. Majonez warto doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać odrobinę musztardy lub octu.

Przepis Karola Okrasy na majonez szczypiorkowy

Wykonanie majonezu szczypiorkowego Okrasa zaczyna od przygotowania aromatycznej, szczypiorkowej oliwy. Właśnie ją wykorzysta później do miksowania z żółtkami.

Przepis: Majonez szczypiorkowy

Aromatyczny majonez wg przepisu Karola Okrasy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 szklanka oliwy extra virgin
  • 1 paczka kostek lodu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1-2 łyżeczki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie oliwy szczypiorkowejSzczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Zalej go oliwą, zmiksuj. Podgrzewaj na ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki wrzenia. Potem przecedź oliwę przez filtr do kawy, ewentualnie przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Przecedzaj oliwę do naczynia ustawionego w większym naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Dzięki temu oliwa szybko się schłodzi i zachowa ładny kolor.
  2. Przygotowanie majonezuW misce umieść żółtka, musztardę, cukier, ocet i szczyptę soli. Składniki wymieszaj trzepaczką. Dalej mieszając, wlewaj do żółtek cienkim strumieniem oliwę szczypiorkową. Całość ubijaj, aż majonez zrobi się gęsty.

Wskazówka: Majonez możesz też ubijać przy pomocy blendera. Miksując, końcówkę urządzenia trzymaj przy dnie, do czasu, aż majonez zrobi się gęsty.

Do czego wykorzystać majonez szczypiorkowy?

Zielony majonez szczypiorkowy ma wyrazisty, lekko ostrawy smak. Z tego względu doskonale nadaje się nie tylko do gotowanych jajek, ale też do innych potraw. Można używać go do smarowania pieczywa, wyciskać go na kanapki, podawać do pieczonych ziemniaków i frytek, a także do hamburgerów, hot-dogów czy smażonych ryb.

Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Czytaj też:
Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki, karolokrasa.pl