Gdy rodzina ma chętkę na pizzę, często sięgam po ten patent na ekspresowe danie

Gdy rodzina ma chętkę na pizzę, często sięgam po ten patent na ekspresowe danie

Dodano: 
Pizza na cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Cesarz
Jak szybko zaspokoić ochotę na pizzę? Można pójść do pizzerii, zamówić danie do domu, kupić mrożone lub przygotować je własnoręcznie. Ja sięgam wtedy po ciasto francuskie i układam na nim składniki.

Pizza to włoskie danie, które podbiło już cały świat. Dużą popularnością cieszy się też w Polsce. Pewnie najsmaczniejszą można zjeść w pizzerii, jednak nie zawsze chce się wyjść z domu, a poza tym cena też może czasem zniechęcić. O wiele wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem jest przygotowanie pizzy w domu. Ciasto na pizzę robi się dosyć łatwo, jednak potrzebuje nieco czasu, by wyrosło. Dlatego ja często sięgam po ciasto francuskie, które zawsze mam w lodówce. I właśnie na nim układam składniki pizzy. Muszę przyznać, że mój wypiek zawsze znika w mgnieniu oka.

Czy ciasto francuskie na pizzę trzeba podpiekać?

Ciasto francuskie zazwyczaj warto podpiec przed wyłożeniem na nie farszu. Tyczy się to jednak sytuacji, gdy farsz jest mokry i ciężki, np. taki jak do wytrawnej tarty. Wówczas mógłby on na tyle obciążyć ciasto, że uniemożliwiłby jego wyrastanie. Jednak w przypadku pizzy, ciasta francuskiego nie trzeba uprzednio podpiekać.

Jak zrobić pizzę na cieście francuskim?

Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki ok. 15 minut przed przyrządzeniem pizzy. Dzięki temu ogrzeje się i zrobi się bardziej elastyczne. Można więc będzie bez problemu uformować brzeg pizzy.

Przepis: Pizza na cieście francuskim

Pizza z pomidorami i mozzarellą na cieście francuskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3/4 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 200 g startej mozzarelli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto francuskie. Każdy bok prostokąta załóż do środka, tak by powstał wyższy brzeg. Passatę wymieszaj z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Sosem posmaruj ciasto.
  2. Wykładanie składników i pieczenie pizzyPosmarowane ciasto posyp połową sera mozzarella. Ułóż na nim przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp je resztą mozzarelli. Pizzę wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami bazylii.

Inne możliwe wersje pizzy

Moją pizzę zrobiłam z pomidorkami i serem mozzarella, jednak na cieście francuskim możecie też położyć inne składniki. Najbardziej sprawdzone zestawy to:

  • szynka lub salami i pieczarki
  • szynka, ananas i kukurydza
  • salami, ostra papryka i cebula
  • mieszanka serów o różnym smaku i ostrości

W bardzo szybkiej wersji pizzy, zamiast domowym sosem pomidorowym, ciasto możecie też posmarować ketchupem łagodnym lub pikantnym.

Czytaj też:
Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca
Czytaj też:
Zawijam filet w ciasto francuskie i piekę. Nigdy nie jadłam bardziej soczystej ryby