Mieszam gęste ciasto i dodaję twaróg. Tak puszystych i pożywnych racuchów jeszcze nie jadłaś
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Mieszam gęste ciasto i dodaję twaróg. Tak puszystych i pożywnych racuchów jeszcze nie jadłaś

Dodano: 
Serowe racuchy
Serowe racuchy Źródło:Shutterstock / fantasy-ua
Racuchy to pyszna rzecz. A może być też bardzo pożywna. Wystarczy, że do ciasta dodasz trochę twarogu. Spróbuj, bo naprawdę warto. Racuchy wychodzą puszyste i przyjemnie wilgotne.

Uwielbiamy placki, naleśniki i racuchy. Przede wszystkim za smak, ale też za łatwość ich przygotowania. Zawsze warto też mieć na względzie ich wartość odżywczą. Wiadomo bowiem, że to smażone danie składa się głównie z węglowodanów i tłuszczu. A gdyby tak wzbogacić je sporą dawką białka, wapnia i fosforu? Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Dlatego proponujemy dziś przygotować proste racuchy twarogowe. Są puszyste jak chmurka, wilgotne i bardzo odżywcze.

Jaki twaróg można dodać do racuchów?

Racuchy da się wzbogacić tak naprawdę każdym twarogiem. Może to być twaróg sernikowy z wiaderka, twarożek kanapkowy czy twaróg klinek. Różnica sprowadza się tylko do tego, że przy jedzeniu racuchów z dodatkiem bardziej zwartego twarogu (sera białego) mogą być wyczuwalne minimalne grudki. Tak naprawdę w niczym to nie przeszkadza, a nawet może poprawić smak potrawy.

Jak zrobić racuchy twarogowe?

Tym razem zrobimy prawdziwe racuchy na drożdżach. Dzięki temu dodatkowi będą niezwykle puszyste i lekkie. Pamiętaj jednak, by przed rozrobieniem ciasta wszystkie jego składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.

Przepis: Racuchy twarogowe

Drożdżowe racuchy z dodatkiem twarogu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • ok. 200 ml mleka
  • 150 g twarogu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Wkrusz lub wsyp do niej drożdże i cukier, wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj jajka i rozgnieciony widelcem twaróg, całość dobrze wymieszaj łyżką. Miskę przykryj ściereczką, ciasto odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Racuchy podawaj z dżemem, konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.

Wskazówka: Do ciasta na racuchy możecie też dodać trochę startego, żółtego sera. Przy jedzeniu będzie się apetycznie ciągnął.

Racuchy twarogowe w wersji pieczonej

Jeśli chcecie spróbować zdrowszej wersji racuchów, zamiast smażyć, możecie je upiec. Wystarczy nałożyć porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Racuchy piecze się do czasu, aż się ładnie zrumienią. Zwykle trwa to 20-25 minut.

Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić
Czytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam