Taką mizerię robiła moja babcia. Ja też do ogórków dodaję coś więcej niż śmietanę

Taką mizerię robiła moja babcia. Ja też do ogórków dodaję coś więcej niż śmietanę

Dodano: 
Mizeria ze śmietaną i pietruszką
Mizeria ze śmietaną i pietruszką Źródło: Shutterstock / New Africa
Prosty dodatek do obiadu może kryć w sobie wspomnienia dzieciństwa. Taką mizerię przygotowywała babcia, a ja kontynuuję ten smak w swojej kuchni.

Mizeria zawsze była obowiązkowym elementem letniego stołu u mojej babci. To właśnie ona pokazała mi, że wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć coś wyjątkowego. Ogórki kroiła w cienkie plasterki, zostawiając skórkę, dzięki czemu były bardziej wyraziste. Natkę pietruszki dodawała zawsze hojnie, bo według niej to ona dawała świeżość i charakter. Ale tym, co wprowadzało to danie na wyższy poziom była mieszanka słodyczy i kwaskowatości.

Jak zrobić mizerię inną niż wszystkie?

Najlepiej wybierać młode ogórki, o cienkiej skórce i drobnych pestkach. Jeśli ogórki są starsze, warto je delikatnie posolić i odlać nadmiar soku, by sos śmietanowy się nie rozwodnił.

Śmietanę możesz zastąpić jogurtem greckim, jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję. Do słodzenia, zamiast białego cukru, sprawdzi się miód albo cukier trzcinowy. Kwaśność można podbić octem jabłkowym lub białym winem, jeśli akurat nie masz cytryny. Dla wzbogacenia smaku warto dodać też szczyptę pieprzu cytrynowego lub koperek obok pietruszki.

Przepis: Mizeria ze śmietaną i pietruszką

Proste połączenie ogórków i śmietany z dodatkami. Idealne do obiadu i nie tylko.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
86 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórkówUmyj ogórki, pokrój je w plasterki i przełóż do miski.
  2. Sos śmietanowyW osobnym naczyniu połącz śmietanę, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  3. Połączenie składnikówDodaj sos do ogórków, wsyp natkę pietruszki i całość wymieszaj. Podawaj od razu.

Do czego podać taką mizerię?

Mizeria najlepiej smakuje jako świeży, chłodny kontrast do dań obiadowych. Możesz ją podać w kilku klasycznych i sprawdzonych zestawach. Przyjmijmy, że podstawą będą ziemniaki, w dowolnej wersji. Potem dodajesz mizerię z tego przepisu, a na koniec coś z tej listy:

  • Kotlet schabowy lub mielony – soczyste mięso świetnie łączy się z lekko kwaskowym i śmietanowym sosem. Sprawdź ten przepis na schabowego w nietypowej panierce.
  • Ryby smażone lub pieczone – delikatny dorsz czy pstrąg zyskuje świeżość dzięki ogórkom i pietruszce.
  • Grillowane mięsa – karkówka, kurczak czy kiełbasa nabierają lekkości, gdy podasz je z mizerią. Zrób taką karkówkę w plastrach, a każdy poprosi o przepis.
  • Żeberka w sosie własnym – tłustsze i treściwe mięso przełamiesz lekką, orzeźwiającą surówką.

Czytaj też:
Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smaku
Czytaj też:
Miażdżę ogórki wałkiem i zalewam aromatycznym sosem. Idealny dodatek do obiadu istnieje