Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smaku

Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smaku

Dodano: 
Siekanie pora
Siekanie pora Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Szukacie pomysłu na wyrazistą surówkę do obiadu? Może przypadnie wam do gustu ta z pora? Dzięki połączeniu z popularnym owocem ma zbalansowany smak i jest bardzo soczysta. Pasuje do wielu dań obiadowych.

Do każdego obiadu staram się podać porcję warzyw. Może to być ogórek małosolny, pokrojony pomidor, gotowany brokuł czy smaczna surówka. Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży, bo kombinacji jest wiele. Dziś bardziej wyrazista w smaku kompozycja, której podstawą jest por. Doskonale balansuje go popularny owoc, dzięki czemu surówka świetnie pasuje do różnych dań obiadowych.

Co warto dodać do surówki z pora?

Surówka z pora ma ostrawy smak, dlatego warto dodać do niej składniki, które go zrównoważą. Por dobrze więc będzie się komponował ze słodkawymi dodatkami, np. z kukurydzą z puszki, marchewką, jabłkiem, suszonymi owocami. Dobrym pomysłem jest też połączenie go z ogórkiem kiszonym lub konserwowym albo z chrupiącymi orzechami.

Jak zrobić soczystą surówkę z pora?

Ta surówka z pora jest prosta i szybka do zrobienia. Jej podstawą są dwa popularne składniki: por i jabłko. Jabłko powinno być słodkie i soczyste, bo wtedy najskuteczniej przełamie pikantny smak pora i sprawi, że surówka będzie smaczna. Warto do niej dodać posiekaną zieleninę, trochę soku z cytryny i przyprawy. Sos może bazować na oliwie z oliwek lub jogurcie naturalnym. Wszystko zależy od tego, czy wolicie lżejsze, czy bardziej zawiesiste dodatki do obiadu.

Przepis: Surówka z pora i jabłka

Słodko-pikantna surówka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości por (bez ciemnozielonych liści)
  • 2 słodkie jabłka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPor oczyść z wierzchnich liści, pokrój na cienkie krążki. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka: Jeśli jabłko jest mało słodkie, surówkę warto doprawić odrobiną cukru lub miodu.

Do czego podać surówkę z pora?

Wyrazista surówka z pora doskonale podkręci smak wielu potraw. Można ją podać do kotletów mielonych lub schabowych, do ryb pieczonych oraz smażonych, do pieczonego i grillowanego drobiu, a także do pieczonych ziemniaków i różnych zapiekanek. Dobrze będzie się też komponowała z duszonymi mięsami, a nawet z domowymi kluskami, np. kopytkami, śląskimi, kładzionymi.

Czytaj też:
Ścieram cukinię i mieszam z dwoma dodatkami. Ta soczysta i chrupiąca surówka pasuje do wielu dań
Czytaj też:
Chrupiącą surówkę do obiadu zrobisz w 10 minut. Bazą jest kapusta pekińska, a sekret to zdrowe pestki