Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, jeśli lubisz potrawy z pikantnym pazurem – ten przepis jest dla ciebie. To kotlety schabowe w pikantną panierką. Wystarczy do bułki tartej dodać dwa składniki. Niby zmiana niewielka, ale robi robotę.
Jak zrobić kotlety schabowy z pikantną panierką?
Ten przepis na kotlety schabowe od tradycyjnego różni się tym, że do bułki tartej dodajemy dwa składniki: wyrazisty parmezan i chili. To sprawia, że panierka nabiera wyrazistego smaku. Poza tym to panierka bardzo klasyczna: najpierw panierujemy mięso w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce wymieszanej z parmezanem i chili.
Kotlety schabowe z pikantną panierką najlepiej smażyć na neutralnym w smaku oleju, np. rzepakowym czy z pestek winogron. Takie mięso smażymy zwykle po 7 minut z każdej strony. Panierka powinna być złota i chrupiąca. Pod koniec smażenia na patelnię można ewentualnie dodać odrobinę masła, które dodatkowo podbije smak panierki.
Rada: Ilość chili w panierce można zmieniać i dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dodaj jej więcej, jeśli tylko lekko pikantne, dodaj mniej i przetestuj, czy taka ostrość jest odpowiednia.
Przepis: Kotlety schabowe z pikantną panierką
Pomysł na nieco inne schabowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 605 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i panierkiMięso rozbij, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem i chili.
- Smażenie kotletówRozgrzej olej na patelni. Kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z dodatkami. Smaż na złoto z obu stron.
Z czym podawać kotlety schabowe z pikantną panierką?
Kotlety schabowe z pikantną panierką można podawać w zestawach tak samo jak tradycyjne kotlety. Świetnie smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem i klasycznymi surówkami, np. mizerią, buraczkami, czy kapustą kiszoną.
Kotlety doskonale smakują także z ryżem, kaszami, ale też kopytkami czy innymi kluskami. Można serwować do nich dowolne warzywa, nie tylko surówki, ale też warzywa pieczone, grillowane czy gotowane na parze. Do mięsa można podać również marynowane grzyby czy warzywa w occie.
Czytaj też:
Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smakuCzytaj też:
Ta chrupiąca panierka do kotletów drobiowych sprawi, że zapomnisz o popularnych fast foodach