Moja rodzina kocha kluski, a gdy chodzi o kluski ziemniaczane, to wprost je uwielbia. Wszyscy bardzo chętnie zjadają kopytka, kluski śląskie, a także szare. Te ostatnie to moje odkrycie. Z pomocą robota kuchennego robię je całkiem szybko, więc często przygotowuję je po pracy. Taki domowy obiad jest smaczny, a podany z pysznymi dodatkami doskonale syci.
Jak przygotować ziemniaki na kluski szare?
Na kluski szare najlepsze są ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. To dlatego, że lepiej wiążą się z dodatkami i powstaje z nich dość gęste, zwarte ciasto. Takie kluski nie będą się rozpadać po włożeniu do gorącej wody.
Nazwa tych klusek wzięła się stąd, że robi się je z surowych ziemniaków, które po ugotowaniu mają szarą barwę. Obrane ziemniaki trzeba zetrzeć na małych oczkach i oddzielić z nich nadmiar wody. Po wymieszaniu z mąką i jajkami zamieniają się w zwartą masę, którą kładzie się łyżką na gorącą wodę. Stąd też nazywa się je kluskami kładzionymi.
Jak zrobić kluski szare z kapustą?
Ziemniaki na kluski rozdrabniam zwykle przy pomocy robota kuchennego, więc nie trwa to długo. Potem tylko je odciskam i łączę z prostymi dodatkami. Po ugotowaniu kluski podaję z pełną smaku kapustą kiszoną podsmażaną z wędzonym boczkiem. Danie jest pożywne i smakuje znakomicie.
Przepis: Kluski szare z kiszoną kapustą
Domowe kluski ze startych ziemniaków podane z kapustą kiszoną podduszoną z wędzonym boczkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
Na kluski:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 2–4 łyżki mąki pszennej
- 2–3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól
Jako dodatek:
- ok. 400 g kiszonej kapusty
- 150 wędzonego boczku
- 1 cebula
- listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kapustyKapustę dokładnie odciśnij, jeśli jest zbyt kwaśna przepłucz. Posiekaj ją, przełóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj listek i ziele, gotuj ok. 25 minut. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na złoto. Dodaj podduszoną kapustę, całość chwilę przesmaż, dopraw.
- Przygotowanie klusekZiemniaki obierz, rozdrobnij w robocie kuchennym lub zetrzyj na drobnych oczkach. Odstaw na kilka minut, odciśnij sok, ale zachowaj skrobię, która osadzi się na dnie naczynia. Dodaj ją do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, skrobią ziemniaczaną. Wymieszaj ciasto, powinno być dość gęste, ale lekko lejące.
- Formowanie i podawanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę z solą. Nabieraj łyżką porcje ciasta i kładź je na wrzątek. Kluski gotuj partiami, licząc po 3-4 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je na talerze, podawaj z podduszoną kapustą.
Z czym jeszcze można podać kluski szare?
Kluski szare z kapustą i boczkiem to chyba najbardziej klasyczny sposób ich podania. Jednak kluski te świetnie też będą smakować okraszone cebulką i skwarkami, polane kwaśną śmietaną czy sosem grzybowym.
Czytaj też:
Moje leniwe wychodzą miękkie i delikatne. 2 łyżki popularnego składnika robią dużą różnicęCzytaj też:
Uwielbiam kluski, ale to połączenie jest obłędne. Zobacz, jak zrobić tradycyjne szpecle ze szpinakiem