Po powrocie z pracy często robię te tanie, pyszne kluski. Doskonale sycą i wystarczają za dwa dania

Po powrocie z pracy często robię te tanie, pyszne kluski. Doskonale sycą i wystarczają za dwa dania

Dodano: 
Kluski szare
Kluski szare Źródło: Shutterstock / Shock0991
Pomysły na tanie, pożywne obiady są w cenie. Oto jeden z nich. Tych klusek może nie robi się błyskawicznie, ale podane z dodatkami wystarczają za dwa dania. Cała rodzina je uwielbia, bo są naprawdę smaczne.

Moja rodzina kocha kluski, a gdy chodzi o kluski ziemniaczane, to wprost je uwielbia. Wszyscy bardzo chętnie zjadają kopytka, kluski śląskie, a także szare. Te ostatnie to moje odkrycie. Z pomocą robota kuchennego robię je całkiem szybko, więc często przygotowuję je po pracy. Taki domowy obiad jest smaczny, a podany z pysznymi dodatkami doskonale syci.

Jak przygotować ziemniaki na kluski szare?

Na kluski szare najlepsze są ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. To dlatego, że lepiej wiążą się z dodatkami i powstaje z nich dość gęste, zwarte ciasto. Takie kluski nie będą się rozpadać po włożeniu do gorącej wody.

Nazwa tych klusek wzięła się stąd, że robi się je z surowych ziemniaków, które po ugotowaniu mają szarą barwę. Obrane ziemniaki trzeba zetrzeć na małych oczkach i oddzielić z nich nadmiar wody. Po wymieszaniu z mąką i jajkami zamieniają się w zwartą masę, którą kładzie się łyżką na gorącą wodę. Stąd też nazywa się je kluskami kładzionymi.

Jak zrobić kluski szare z kapustą?

Ziemniaki na kluski rozdrabniam zwykle przy pomocy robota kuchennego, więc nie trwa to długo. Potem tylko je odciskam i łączę z prostymi dodatkami. Po ugotowaniu kluski podaję z pełną smaku kapustą kiszoną podsmażaną z wędzonym boczkiem. Danie jest pożywne i smakuje znakomicie.

Przepis: Kluski szare z kiszoną kapustą

Domowe kluski ze startych ziemniaków podane z kapustą kiszoną podduszoną z wędzonym boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

Na kluski:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2–4 łyżki mąki pszennej
  • 2–3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól

Jako dodatek:

  • ok. 400 g kiszonej kapusty
  • 150 wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kapustyKapustę dokładnie odciśnij, jeśli jest zbyt kwaśna przepłucz. Posiekaj ją, przełóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj listek i ziele, gotuj ok. 25 minut. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na złoto. Dodaj podduszoną kapustę, całość chwilę przesmaż, dopraw.
  2. Przygotowanie klusekZiemniaki obierz, rozdrobnij w robocie kuchennym lub zetrzyj na drobnych oczkach. Odstaw na kilka minut, odciśnij sok, ale zachowaj skrobię, która osadzi się na dnie naczynia. Dodaj ją do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, skrobią ziemniaczaną. Wymieszaj ciasto, powinno być dość gęste, ale lekko lejące.
  3. Formowanie i podawanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę z solą. Nabieraj łyżką porcje ciasta i kładź je na wrzątek. Kluski gotuj partiami, licząc po 3-4 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je na talerze, podawaj z podduszoną kapustą.

Z czym jeszcze można podać kluski szare?

Kluski szare z kapustą i boczkiem to chyba najbardziej klasyczny sposób ich podania. Jednak kluski te świetnie też będą smakować okraszone cebulką i skwarkami, polane kwaśną śmietaną czy sosem grzybowym.

Czytaj też:
Moje leniwe wychodzą miękkie i delikatne. 2 łyżki popularnego składnika robią dużą różnicę
Czytaj też:
Uwielbiam kluski, ale to połączenie jest obłędne. Zobacz, jak zrobić tradycyjne szpecle ze szpinakiem