Poświęcając krótką chwilę na przygotowanie rolady do pieczenia, zyskuję podwójnie. Za jednym zamachem robię pyszną pieczeń drobiową na obiad oraz zdrową i niskokaloryczną wędlinę. Ogromną zaletą mojego przepisu jest możliwość przygotowania mięsa bez dodatków oraz z różnego rodzaju nadzieniem. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji farszu, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem indyka. Spróbuj, a zobaczysz, że to pyszne i efektowne danie idealnie nadaje się na wielkanocny stół.
Jakie mięso na roladę z indyka?
Na roladę wybieram pierś z indyka ze skórą, która chroni delikatny drób przed wysychaniem. Możesz również użyć piersi z indyka bez skóry (polecam wówczas obłożyć mięso plastrami boczku, który zatrzyma soki wewnątrz oraz nada mięsu wyjątkowy aromat i dopiero obwiązać sznurkiem) oraz udźca indyka ze skórą lub bez skóry.
Jak zrobić roladę z indyka?
Zarówno pierś z indyka, jak i udziec nacinam nożem przed przyprawianiem i zwijaniem, żeby powstał większy płat mięsa. Jeżeli płat mięsa jest gruby, to dodatkowo delikatnie rozbijam go tłuczkiem.
Wskazówka: średnio duża pierś z indyka ze skórą waży 1,3 kg. Jeżeli kupisz mniejsze filety, to możesz je ułożyć „na zakładkę”, tworząc większy płat mięsa.
Mięso przyprawiam własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw do indyka. Natarte przyprawami mięso wstawiam do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc, a następnie obsmażam na suchej patelni i piekę podlane bulionem.
Przepis: Rolada z indyka
Mięso idealne na obiad oraz jako wędlina.
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 2 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 319 w każdej porcji
Składniki
- 1,3 kg piersi z indyka ze skórą
- 600 ml bulionu drobiowego
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżeczka soli selerowej
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2/3 łyżeczki estragonu
- 2/3 łyżeczki tymianku
- 2/3 łyżeczki rozmarynu
- 1 duży liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z indyka umyj, osusz i rozetnij, żeby powstał duży płat mięsa.
- Przygotowanie marynatyCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przyprawy i zioła umieść w moździerzu (opcjonalnie rozdrobnij w misce pałką od makutry lub użyj młynka do przypraw). Połącz rozdrobnione przyprawy z czosnkiem, oliwą z oliwek i miodem.
- Marynowanie mięsaNatrzyj pierś z indyka marynatą z obu stron. Mieszankę przypraw rozprowadź również pod skórą. Zwiń ciasną roladę (skóra powinna znajdować się na wierzchu) i obwiąż ją sznurkiem kuchennym. Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- SmażenieObsmaż roladę z każdej strony na suchej patelni lub w brytfannie, w której będziesz piec mięso.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Podlej roladę gorącym bulionem i piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz grzanie do 180 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę lub do miękkości mięsa.
Gotową roladę z indyka pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a następnie pokrój. Pozostały w naczyniu bulion stanowi doskonałą bazę sosu pieczeniowego oraz nadaje się do polewania mięsa bez wcześniejszego zagęszczania.
Propozycje farszu do rolady z indyka
Roladę z indyka nadziewam np.:
- podsmażonym z czosnkiem i cebulą szpinakiem oraz serem feta/mozzarella,
- suszonymi pomidorami, papryczką chili, świeżymi listkami bazylii i serem mozzarella,
- zielonym oraz czerwonym pesto,
- boczkiem lub szynką, piórkami czerwonej cebuli oraz pokrojonymi w słupki ogórkami kiszonymi,
- suszonymi jabłkami, śliwkami, morelami oraz posiekanymi orzechami włoskimi/laskowymi,
- smażoną wątróbką z indyka/kurczaka z cebulą i jabłkiem,
- pokrojoną na plasterki cukinią, serem fetą i suszonymi pomidorami,
- podsmażonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami.
Czytaj też:
Do sałatki jarzynowej dorzucam zaskakujący składnik. Potrawa wychodzi wyrazista jak nigdyCzytaj też:
Torcik kanapkowy to u mnie hit wielkanocnego śniadania. Schodzi zaraz po żurku