Rumienię piersi z kurczaka i zapiekam z trzema dodatkami. Ten prosty obiad smakuje rewelacyjnie

Rumienię piersi z kurczaka i zapiekam z trzema dodatkami. Ten prosty obiad smakuje rewelacyjnie

Dodano: 
Pierś kurczaka pieczona pod pieczarkami
Pierś kurczaka pieczona pod pieczarkami Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Pierś z kurczaka często pojawia się na obiad. To dlatego, że jest dość tania, smaczna i da się szybko przyrządzić. A można ją przygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich, w którym przy okazji otrzymuje się też smaczną okrasę do ziemniaków.

Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Da się ją gotować, smażyć, dusić, grillować i piec. Niezależnie od sposobu przyrządzania, warto uważać, by nie podgrzewać jej zbyt długo. Wtedy bowiem traci soczystość i delikatność i robi się twarda i niesmaczna. Dziś mam dla was prosty przepis na pierś z kurczaka zapiekaną z trzema aromatycznymi dodatkami. Wychodzi naprawdę pyszna.

Dlaczego warto obsmażyć pierś z kurczaka?

Nawet jeśli nie przyrządzasz piersi kurczaka na patelni, wcześniej warto ją obsmażyć. Dlaczego? W ten sposób szybko tworzy się na powierzchni mięsa skórka, która zabezpiecza je przed utratą wody. Dzięki temu prostemu zabiegowi mięso wychodzi więc bardziej soczyste i smaczniejsze.

Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i cebulą?

Pierś z kurczaka zapiekana z aromatycznymi dodatkami wychodzi naprawdę smaczna. Gdy tylko nie będziemy jej piec zbyt długo, mięso wyjdzie soczyste i delikatne. Dodatek w postaci sera też dobrze zrobi, jeśli chodzi o wilgotność kurczaka. Zaś cebula i pieczarki dodadzą potrawie ciekawego aromatu, a jednocześnie staną się doskonałą okrasą do ziemniaków.

Przepis: Zapiekane piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami, cebulą i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek
  • 100 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na 15 minut. W tym czasie cebulę obierz, pokrój w krążki lub półkrążki. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki.
  2. Obsmażanie składnikówPatelnię rozgrzej, wlej olej, połóż piersi z kurczaka i smaż je po 2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem. Smaż kilka minut na niedużym ogniu, aż zmiękną.
  3. Zapiekanie potrawyObsmażone piersi z kurczaka posyp startym serem, a potem obłóż obsmażoną cebulą i pieczarkami. Całość zapiekaj ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać zapiekaną pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka zapiekaną z cebulą i pieczarkami moim zdaniem najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami. Zarówno cebula, jak i pieczarki dobrze komponują się z tym dodatkiem. Dobrym pomysłem będzie też podanie tej potrawy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Do kurczaka doskonale będzie pasować zielona sałata z dodatkami albo surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie. To danie obiadowe z patelni zrobisz w 25 minut
Czytaj też:
Ten kurczak znika z talerzy w minutę. Sekretem jest kremowy sos z przepisu teściowej