Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Da się ją gotować, smażyć, dusić, grillować i piec. Niezależnie od sposobu przyrządzania, warto uważać, by nie podgrzewać jej zbyt długo. Wtedy bowiem traci soczystość i delikatność i robi się twarda i niesmaczna. Dziś mam dla was prosty przepis na pierś z kurczaka zapiekaną z trzema aromatycznymi dodatkami. Wychodzi naprawdę pyszna.
Dlaczego warto obsmażyć pierś z kurczaka?
Nawet jeśli nie przyrządzasz piersi kurczaka na patelni, wcześniej warto ją obsmażyć. Dlaczego? W ten sposób szybko tworzy się na powierzchni mięsa skórka, która zabezpiecza je przed utratą wody. Dzięki temu prostemu zabiegowi mięso wychodzi więc bardziej soczyste i smaczniejsze.
Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i cebulą?
Pierś z kurczaka zapiekana z aromatycznymi dodatkami wychodzi naprawdę smaczna. Gdy tylko nie będziemy jej piec zbyt długo, mięso wyjdzie soczyste i delikatne. Dodatek w postaci sera też dobrze zrobi, jeśli chodzi o wilgotność kurczaka. Zaś cebula i pieczarki dodadzą potrawie ciekawego aromatu, a jednocześnie staną się doskonałą okrasą do ziemniaków.
Przepis: Zapiekane piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami, cebulą i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
- papryka mielona słodka i ostra
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 200 g pieczarek
- 100 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na 15 minut. W tym czasie cebulę obierz, pokrój w krążki lub półkrążki. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki.
- Obsmażanie składnikówPatelnię rozgrzej, wlej olej, połóż piersi z kurczaka i smaż je po 2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem. Smaż kilka minut na niedużym ogniu, aż zmiękną.
- Zapiekanie potrawyObsmażone piersi z kurczaka posyp startym serem, a potem obłóż obsmażoną cebulą i pieczarkami. Całość zapiekaj ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki.
Z czym podać zapiekaną pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka zapiekaną z cebulą i pieczarkami moim zdaniem najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami. Zarówno cebula, jak i pieczarki dobrze komponują się z tym dodatkiem. Dobrym pomysłem będzie też podanie tej potrawy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Do kurczaka doskonale będzie pasować zielona sałata z dodatkami albo surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie. To danie obiadowe z patelni zrobisz w 25 minutCzytaj też:
Ten kurczak znika z talerzy w minutę. Sekretem jest kremowy sos z przepisu teściowej