Z kapusty pekińskiej i warzywa z puszki robię pyszną surówkę. Pasuje do wielu dań obiadowych

Z kapusty pekińskiej i warzywa z puszki robię pyszną surówkę. Pasuje do wielu dań obiadowych

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / kiboka
Z czego o tej porze roku zrobić surówkę do obiadu? Do wyboru mamy kilka warzyw, a jedno jest niezwykle smaczne i chrupiące. Chodzi o kapustę pekińską, którą można łatwo zamienić w pyszny dodatek do dań.

Zimą co prawda nie ma wielu świeżych i aromatycznych warzyw, ale niektóre cały czas zachowują doskonały smak i chrupkość. Należy do nich m.in.: kapusta pekińska. Jest o wiele delikatniejsza i bardziej soczysta od kapusty białej, co stanowi dużą zaletę. Przygotowane na jej bazie surówki zjada się bowiem z wielką przyjemnością. A można je przyrządzić szybko i z popularnych produktów.

Jakie składniki dobrze komponują się z kapustą pekińską?

Ponieważ kapusta pekińska jest łagodna w smaku, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Popularnie zestawia się ją z marchewką i jabłkiem, ale można też do niej dorzucić kawałki pomidora i ogórka, paprykę, cebulę, szczypior czy rzodkiewkę. Dobrym pomysłem jest także dorzucenie do niej kukurydzy z puszki. Warzywo to lubi również towarzystwo owoców, np. ananasa, mango czy pomarańczy.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki?

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki jest niezwykle proste. Kapustę bowiem szatkuje się z łatwością, a kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. Do surówki dla zaostrzenia smaku warto dodać posiekaną cebulę lub szczypior.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Chrupiąca i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywKapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści, niezbyt drobno poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj do nich sos z majonezu i jogurtu, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jaki sos pasuje do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy można przygotować różne sosy. Ja zwykle robię sos na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany i majonezu. Można jednak też przyrządzić sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i ziół świeżych lub suszonych. Doskonale także będzie pasował sos winegret z oliwy z oliwek i octu lub soku z cytryny.

Czytaj też:
Zimowa surówka z przepisu babci smakuje obłędnie. Wyjątkowo zdrowa i gotowa w 15 minut
Czytaj też:
Biorę trzy warzywa i w 10 minut robię genialną surówkę. Jest wyjątkowo zdrowa i smakuje obłędnie