Surówka z marchewki jest słodkawa, a z kiszonej kapusty kwaśna. Natomiast ta z sałaty ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i daniami. Tak naprawdę to, jakie dorzucimy do sałaty składniki, zdecyduje o smaku tego dodatku do obiadu. Co więcej, dodatkami możemy dopasować sałatę do konkretnej potrawy.
Z jakiej sałaty zrobić dodatek do obiadu?
Dostępność sałat na naszym rynku jest dosyć duża. Od delikatnej sałaty masłowej, przez chrupiącą lodową, po pikantną rukolę. Tak naprawdę każdą z nich można zamienić w smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy dorzucić kilka składników i sos. Do sałat obiadowych zwykle dodaje się warzywa i ewentualnie posiekaną zieleninę.
Jak zrobić orzeźwiającą sałatę do obiadu?
By przygotować orzeźwiającą sałatę do obiadu, wystarczy sięgnąć po ulubioną sałatę i trzy proste dodatki. Są to: świeży ogórek, rzodkiewki i szczypiorek. Najbardziej orzeźwiający jest ogórek, ale rzodkiewka i szczypior również wprowadzają do tej sałatki dużo lekkości i smaku. Jeśli chodzi o sos, najbardziej uniwersalny będzie ten na bazie oliwy z oliwek. Można jednak też zastosować jogurt naturalny.
Przepis: Lekka sałata do obiadu
Chrupiący i orzeźwiający dodatek do obiadu przygotowany z sałaty, ogórka, rzodkiewek i szczypioru
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej lub 150 g mieszanki sałat
- kilka rzodkiewek
- 1/2 ogórka sałatkowego
- szczypior
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie opłucz, osusz, porwij na kawałki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w półplasterki. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Wskazówka: Z sałatą bardzo dobrze też komponuje się pomidor i cebula. Można je połączyć z ogórkiem lub pominąć ten składnik.
Do jakich dań pasuje orzeźwiająca sałata?
Orzeźwiająca sałata będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych składających się z mięs, drobiu czy ryb. Mogą to być mięsa pieczone, smażone czy duszone. Świetnie też sprawdzi się do potraw grillowanych oraz zapiekanek – również jarskich.
Czytaj też:
Kroję jabłko i dodaję jedno soczyste warzywo. Ta szybka surówka do obiadu to moje ostatnie odkrycieCzytaj też:
Do czerwonej kapusty dokładam dwa zdrowe warzywa. Ta surówka pięknie wygląda i świetnie smakuje