Ta sałata z dodatkami to uniwersalny dodatek do wielu dań. Zrobisz ją w 10 minut

Ta sałata z dodatkami to uniwersalny dodatek do wielu dań. Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Sałata do obiadu
Sałata do obiadu Źródło: Shutterstock / nblx
Gdy nie mam pomysłu na dodatek do obiadu, zwykle sięgam po sałatę. Szybko zamieniam ją w pyszną surówkę. Dorzucam tylko kilka prostych dodatków i sos i stawiam na stół. Ta delikatna kompozycja doskonale pasuje do wielu dań.

Surówka z marchewki jest słodkawa, a z kiszonej kapusty kwaśna. Natomiast ta z sałaty ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i daniami. Tak naprawdę to, jakie dorzucimy do sałaty składniki, zdecyduje o smaku tego dodatku do obiadu. Co więcej, dodatkami możemy dopasować sałatę do konkretnej potrawy.

Z jakiej sałaty zrobić dodatek do obiadu?

Dostępność sałat na naszym rynku jest dosyć duża. Od delikatnej sałaty masłowej, przez chrupiącą lodową, po pikantną rukolę. Tak naprawdę każdą z nich można zamienić w smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy dorzucić kilka składników i sos. Do sałat obiadowych zwykle dodaje się warzywa i ewentualnie posiekaną zieleninę.

Jak zrobić orzeźwiającą sałatę do obiadu?

By przygotować orzeźwiającą sałatę do obiadu, wystarczy sięgnąć po ulubioną sałatę i trzy proste dodatki. Są to: świeży ogórek, rzodkiewki i szczypiorek. Najbardziej orzeźwiający jest ogórek, ale rzodkiewka i szczypior również wprowadzają do tej sałatki dużo lekkości i smaku. Jeśli chodzi o sos, najbardziej uniwersalny będzie ten na bazie oliwy z oliwek. Można jednak też zastosować jogurt naturalny.

Przepis: Lekka sałata do obiadu

Chrupiący i orzeźwiający dodatek do obiadu przygotowany z sałaty, ogórka, rzodkiewek i szczypioru

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej lub 150 g mieszanki sałat
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • szczypior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie opłucz, osusz, porwij na kawałki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w półplasterki. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Wskazówka: Z sałatą bardzo dobrze też komponuje się pomidor i cebula. Można je połączyć z ogórkiem lub pominąć ten składnik.

Do jakich dań pasuje orzeźwiająca sałata?

Orzeźwiająca sałata będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych składających się z mięs, drobiu czy ryb. Mogą to być mięsa pieczone, smażone czy duszone. Świetnie też sprawdzi się do potraw grillowanych oraz zapiekanek – również jarskich.

Czytaj też:
Kroję jabłko i dodaję jedno soczyste warzywo. Ta szybka surówka do obiadu to moje ostatnie odkrycie
Czytaj też:
Do czerwonej kapusty dokładam dwa zdrowe warzywa. Ta surówka pięknie wygląda i świetnie smakuje