Pierś z kurczaka już nieraz uratowała żołądki mojej rodziny w środku tygodnia. Często sięgam po to mięso, gdy nie mam gotowego obiadu. Raz-dwa można bowiem po pracy przygotować z niego coś pysznego. Najszybciej przyrządza się dania z patelni. I dziś właśnie na takie was zapraszam. Będzie to obsmażana pierś kurczaka duszona w aromatycznym, aksamitnym sosie.
Dlaczego obsmaża się mięso przed duszeniem?
Obsmażanie mięsa przed duszeniem to żadna nowość. Czy jednak wiecie po co się to robi? Powodów tak naprawdę jest kilka. Ten najważniejszy to zatrzymanie w mięsie soków, dzięki czemu jest soczyste po przygotowaniu. Na powierzchni mięsa w kontakcie z gorącą patelnią powstaje bowiem skórka, która utrudnia wypływanie z niego wody wraz z substancjami smakowo-aromatycznymi. Nie mniej istotne jest, że w wyniku obsmażenia pierś z kurczaka czy kawałki wieprzowiny robią się po prostu smaczniejsze i wyglądają na bardziej apetyczne. Pamiętajcie jednak, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Inaczej zrobi się twarde i gumowate.
Jak zrobić pierś z kurczaka w aksamitnym sosie czosnkowym?
Przygotowanie piersi kurczaka w aksamitnym sosie składa się z dwóch zasadniczych etapów. Pierwszy polega na obsmażeniu mięsa, drugi na duszeniu go w sosie. Sos robi się bardzo prosto, na bazie śmietanki, czosnku i ziół. Warto go też doprawić sokiem z cytryny, by miał bardziej wyrazisty smak.
Przepis: Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie
Mięso z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i ziół
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 4 nieduże, pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- zioła, np. tymianek, rozmaryn
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie składnikówPiersi z kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, na tłuszczu zrumień piersi ze wszystkich stron. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż.
- Duszenie mięsaSkładniki na patelni podlej śmietanką. Dodaj trochę ziół, całość zagotuj. Zmniejsz ogień i duś jeszcze ok. 10 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Z czym podać pierś z kurczaka duszoną w sosie?
Pierś z kurczaka duszona w sosie najlepiej smakuje podana z ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze też będzie smakować w zestawie z kuskusem czy makaronem. Dopełnieniem tego dania mogą być warzywa gotowane, np. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, a także surówki, np.: surówka z marchewki, zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
To danie po stokroć wolę od tradycyjnego Stroganoffa. Nie tylko ze względu na cenęCzytaj też:
Ten kurczak znika z talerzy w minutę. Sekretem jest kremowy sos z przepisu teściowej