Biorę kapustę i składnik ze słoiczka i ekspresowo gotuję postną zupę. Jest lekka, a świetnie rozgrzewa

Biorę kapustę i składnik ze słoiczka i ekspresowo gotuję postną zupę. Jest lekka, a świetnie rozgrzewa

Dodano: 
Lekka zupa kapuściana
Lekka zupa kapuściana Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Dziś wiele osób nie je mięsa. Mimo to może się cieszyć smacznym obiadem. Wystarczy, że raz-dwa ugotują prostą zupę z kapusty. Dzięki dodatkowi ze słoiczka będzie pełna smaku. Przepis na tę zupę mogą też zapamiętać osoby, które chcą nieco schudnąć.

Najpożywniejsze zupy to te z tzw. wkładką, czyli gotowane na mięsie. Jednak klasyczna zupa powinna być dość lekkim posiłkiem, który ma tylko pobudzić apetyt. Mięsa więc niekoniecznie potrzebuje. Co więcej, zupy bez dodatku mięsa są też zdrowsze, bo mniej tłuste i mniej kaloryczne. Dziś pokażę wam, jak z kapusty ugotować smaczną zupę.

Jaka kapusta jest najlepsza na zupę?

O tej porze roku na zupę można przeznaczyć kapustę pekińską lub białą. Pierwszą gotuje się o wiele krócej niż drugą, bo jest delikatna. Ja jednak wolę, gdy w zupie wyczuwalne są nieco twardsze kawałki kapusty. Dlatego zwykle sięgam po tradycyjną kapustę głowiastą. Nie trzeba je zbyt drobno szatkować, bo większe kawałki liści wyglądają o wiele apetyczniej.

Jak zrobić zupę z kapusty i koncentratu pomidorowego?

By zupa wyszła smaczna, najpierw należy ugotować wywar z warzyw i przypraw. W tym celu obieram włoszczyznę i kroję ją na kawałki. Dzięki temu szybciej uwolnią się z niej składniki smakowo-aromatyczne, a poza tym zostanie zjedzona. Niestety marchewki czy pietruszki ugotowanych w całości w moim domu nikt nie chce jeść.

Gdy wywar będzie już esencjonalny, wystarczy wrzucić do niego poszatkowaną kapustę, chwilę ją pogotować i dodać koncentrat pomidorowy. Po 5 minutach gotowania zupę wystarczy tylko doprawić do smaku. Oczywiście można do niej dodać ziemniaki i zabielić śmietaną, by była pożywniejsza.

Przepis: Lekka zupa kapuściana

Lekka zupa kapuściana gotowana na wywarze warzywnym

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 niedużej główki kapusty
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wsyp do garnka z 2 l zimnej wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj całość ok. 25 minut na niedużym ogniu.
  2. Dodawanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć do wywaru. Gotuj całość ok. 10 minut. Potem dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Całość gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do niej łyżkę masła, wymieszaj.

Jak podnieść wartość odżywczą zupy?

By zupa z kapusty była pożywniejsza warto dodać do niej skrobiowy dodatek. Mogą to być ziemniaki pokrojone w kostkę czy kasza jęczmienna. Do wywaru należy je wrzucić 5-10 minut przed kapustą, bo wymagają nieco dłuższego gotowania. Zupę z kapusty możecie też wzbogacić kluskami zacierkami. Te możecie ugotować oddzielnie i podać do zupy lub wrzucić do zupy, gdy już wszystkie składniki będą miękkie i całość gotować ok. 5 minut.

Czytaj też:
Ta obłędnie smaczna zupa może robić za cały obiad. Ugotujesz ją w niecałe pół godziny
Czytaj też:
Ta zupa groszkowa to HIT. Gotowa w 30 minut i smakuje lepiej niż w restauracji