Ta pomidorowa z ciecierzycą i fetą to zupa, która syci i rozgrzewa. Podana z chrupiącą grzanką wystarczy za cały obiad. Oprócz tego, że jest aromatyczna i wyrazista, to ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę: gotuje się ją ekspresowo.
Jak zrobić pomidorową z ciecierzycą i fetą?
Dwa dodatki w tej zupie sprawiają, że nabiera światowego sznytu: to ciecierzyca i ser feta. Pomidorowa z fetą to nawiązanie do greckiej potrawy z sosu pomidorowego, makaronu kritharaki i fety. Dodatek ciecierzycy to z kolei inspiracja kuchnią marokańską. Nasza propozycja to kremowa, pikantna zupa, w której połowę cieciorki miksujemy, a połowę przesmażamy na patelni.
Zupę najlepiej ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego, ale można też dodać wodę. Jeśli chcesz, aby zupa była bardzo gęsta, dodaj mnie wody niż w przepisie, albo odparuj płyn do pożądanej przez siebie gęstości zupy. Ostrość zupy możesz również dostosować do własnych preferencji i dodać mniej chili, niż w przepisie. Jeśli z kolei nie przepadasz za charakterystycznym smakiem świeżej kolendry, zastąp ją zwykłą natką pietruszki.
Przepis: Zupa pomidorowa z ciecierzycą i fetą
Sycąca i rozgrzewająca zupa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 382 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 ml wody lub bulionu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 1 puszka ciecierzycy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 100 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
- Robienie kremu z pomidorówCebulę pokrój i wrzuć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy razem z połową płatków chili. Smaż, aż się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę cieciorki. Smaż 2-3 minuty (czosnek nie może się przypalić), dodaj wodę lub bulion, passatę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5-10 minut i zmiksuj na gładki krem.
- Szykowanie dodatkówResztę cieciorki wymieszaj z oliwą i pozostałymi płatkami chili. Wrzuć na patelnię i smaż. Pomidorki pokrój na połówki i również dorzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż chwilę, aż zaczną się lekko rumienić, dopraw solą i pieprzem.
- Serwowanie zupyDo misek nałóż pomidorowy krem, cieciorkę i pomidory z patelni, udekoruj całość pokruszona fetą i posiekaną kolendrą.
Jak podawać pomidorową z ciecierzycą?
Ta zupa smakuje wybornie sama w sobie, ale ponieważ jest to danie pikantne, wiele osób zapewne będzie chciało zjeść ją z kromką dobrego pieczywa (my polecamy chrupiącą grzankę). Do takiej zupy śmiało można dodać łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu (do każdej porcji, bezpośrednio na talerze).
Gotową zupę można również skropić dodatkową porcją dobrej oliwy z oliwek i sokiem z cytryny albo limonki. Można ją także oprószyć niewielką ilością skórki otartej z cytryny albo limonki. Zupa świetnie smakuje posypana chrupiącymi, uprażonymi na złoto na suchej patelni płatkami migdałów.
Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sosCzytaj też:
Filety z piersi kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Dodatki są banalnie proste, a pyszne