W tym szybkim daniu łączę dwa smaczne i lubiane produkty. Cała rodzina czeka na ten obiad

W tym szybkim daniu łączę dwa smaczne i lubiane produkty. Cała rodzina czeka na ten obiad

Dodano: 
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem Źródło: Shutterstock / BY-_-BY
My, Polacy, coraz bardziej lubimy makarony, a z mięs, chętnie sięgamy po filet z piersi kurczaka. Te dwa produkty można połączyć w jednym daniu i szybko zamienić je w pyszny, pożywny obiad. Smakuje całej rodzinie, a robię go 20 minut.

Filet z piersi kurczaka, podobnie jak makaron, to bardzo uniwersalne produkty. Można je łączyć z różnymi składnikami i zawsze smakują doskonale. Można je też zestawić w jednym daniu i to na wiele sposobów. Dziś pokażę wam, jak szybko z tych dwóch produktów i kilku prostych dodatków przygotować pyszne danie obiadowe.

Jakie dodatki pasują do kurczaka i makaronu?

Makaron z kurczakiem można przygotować na wiele sposobów. Oba składniki dobrze będą harmonizowały z: pieczarkami, szpinakiem czy śmietanką. Danie obiadowe z tych dwóch składników można też wzbogacić np. pomidorami, cukinią czy papryką. Ta ostatnia może być słodka, ale też ostra. W drugim przypadku potrawa dzięki niej zyska wyrazisty smak i charakter.

Jak zrobić makaron z kurczakiem na ostro?

Przygotowanie makaron z kurczakiem na ostro nie zajmie wam dużo czasu. Wystarczy tylko nastawić makaron, a w tym czasie podsmażyć kawałki kurczaka z aromatycznymi dodatkami. Ja sięgam zwykle po czosnek i ostrą papryczkę, które smażę na sporej ilości oliwy z oliwek. Ze zdrowego tłuszczu otrzymuję więc aromatyczny sos, w którym główną rolę odgrywają kawałki kurczaka.

Przepis: Papardelle z kurczakiem na ostro

Makaron wstążki z kurczakiem i pikantnym sosem z dodatkiem ostrej papryki i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu papardelle
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 ostra papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka mielona słodka i wędzona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, tak by był al dente, czyli lekko twardawy. Odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania.
  2. Smażenie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Usmaż na łyżce oliwy, przełóż na talerz.
  3. Przygotowanie sosuNa patelnię wlej pozostałą oliwę i wrzuć na nią posiekany czosnek i papryczkę. Smaż minutę, uważając by składniki się nie przypaliły. Dodaj do nich podsmażonego kurczaka i całość podgrzewaj kilka minut.
  4. Łączenie składnikówDo sosu na patelni dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj i jeśli sos jest za gęsty, dodaj do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Potrawę nałóż na talerze, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i startym serem.

Jaki makaron pasuje do kurczaka?

Jeśli chodzi o danie obiadowe z makaronu i kurczaka, to tu najlepiej sięgnąć po grubsze kluski. Mogą to być świderki, penne czy kokardki. Jednak najbardziej apetyczne będzie papardelle. Są to szerokie wstążki otrzymywane z mąki i jajek, które charakteryzują się przyjemną sprężystością. Można je też podać do prostego sosu z masła, czosnku i parmezanu albo do sosu z grzybów leśnych.

Czytaj też:
Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron
Czytaj też:
Do makaronu spaghetti dodaję 2 pożywne składniki. W mig mam pyszny i zdrowy obiad