Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron

Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron

Dodano: 
Penne z kiełbasą i pomidorkami
Penne z kiełbasą i pomidorkami Źródło: Shutterstock / DronG
Potrawy z makaronu niewątpliwie można zaliczyć do szybkich i pożywnych. Dziś wyjątkowo prosta wersja dania obiadowego. Wystarczy tylko podsmażyć dwa składniki i połączyć je z penne, by powstał bardzo smaczny obiad.

Ludzie pracujący i zabiegani często w swoich kuchniach sięgają po makaron. Można bowiem przygotować z niego wiele smacznych dań. Większość składa się z makaronu i sosu czy też podsmażonych dodatków, które dobrze komponują się z kluskami. Dziś mam dla was kolejny pomysł na takie ekspresowe danie na bazie makaronu. Potrzebujecie do niego jeszcze dwóch dodatków.

Jak przygotować sos do makaronu?

Sos do makaronu można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj zaczyna się go od podsmażenia kilku składników. Czasem to z nich tworzy się sos, a czasem trzeba dolać trochę śmietanki czy przecieru pomidorowego. Jeśli nie chcecie sięgać ani po śmietankę, ani po przecier, wlejcie na patelnię trochę więcej oliwy. To ona wraz ze smakami i aromatami, które przenikną do niej z podsmażanych składników, nada potrawie doskonałego smaku.

Jak zrobić makaron z kiełbasą i pomidorkami?

Makaron z kiełbasą i pomidorami to danie, które większość z was może przygotować bez robienia specjalnych zakupów. Do jego przyrządzenia wystarczy bowiem zwykła, cienka kiełbasa, a także pomidory. Te drugie mogą mieć postać pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę czy zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę. Dobrze też sprawdzą się tu pomidory z puszki. Składniki te wystarczy tylko trochę podsmażyć, a potem dodać do nich ugotowany makaron i całość podgrzać, mieszając.

Przepis: Penne z kiełbasą i pomidorkami

Makaron penne podany z sosem z pomidorków koktajlowych i podsmażonej kiełbasy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne lub świderki
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 50 g startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW garnku zagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron, gotuj całość na średnim ogniu, aż makaron będzie półmiękki. Odcedź go, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Przygotowanie sosuKiełbasę pokrój w cienkie plasterki, zrumień je na oliwie z oliwek. Dodaj umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekany czosnek. Całość smaż kilka minut, aż powstanie lekki sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  3. Serwowanie daniaDo sosu na patelni dodaj ugotowany makaron. W razie potrzeby, dodaj część wody z gotowania. Makaron dokładnie wymieszał, tak by kluski dokładnie pokryły się sosem. Rozłóż go na talerze, posyp startym parmezanem i listkami bazylii.

Jak podać makaron z kiełbasą i pomidorkami?

Makaron z kiełbasą i pomidorkami nie potrzebuje wielu dodatków. Po nałożeniu porcji na talerze, każdą wystarczy posypać startym parmezanem lub dowolnym żółtym serem. Można też rozkruszyć w palcach ser z niebieską pleśnią. Danie można również posypać posiekanymi listkami bazylii lub natki pietruszki.

Czytaj też:
Do makaronu spaghetti dodaję 2 pożywne składniki. W mig mam pyszny i zdrowy obiad
Czytaj też:
Makaron ze zdrowym warzywem robię w 30 minut. Pyszne, jarskie danie smakuje u mnie wszystkim