Wątróbka w letniej odsłonie smakuje, że palce lizać. Dorzucam do niej tylko sezonowy owoc

Wątróbka w letniej odsłonie smakuje, że palce lizać. Dorzucam do niej tylko sezonowy owoc

Dodano: 
Wątróbka ze śliwkami
Wątróbka ze śliwkami Źródło: Shutterstock / MShev
Jeśli jesteście wielbicielami wątróbki, koniecznie musicie spróbować jej letniej wersji. Oprócz cebuli dodajcie do niej sezonowy owoc, a powstanie przysmak, któremu trudno się oprzeć.

Wątróbka ma duże grono zwolenników i przeciwników. Ja należę do tych pierwszych i uważam, że od czasu do czasu naprawdę warto ją zjeść. Zwłaszcza że dobrze przygotowana potrafi doskonale smakować i mieć kremową konsystencję. A ta z dodatkiem owoców jest moim zdaniem wyjątkowo udana. Jabłka, gruszki czy śliwki dodają wątróbce przyjemnego, słodkawego smaku i powstaje z nich przepyszny sos. Dziś zapraszam was właśnie na wątróbkę ze śliwkami.

Czy lepsza jest wątróbka kurczęca czy indycza?

Mówiąc o wątróbce, mam zwykle na myśli wątróbkę drobiową. Przygotowanie smacznej wątróbki wieprzowej jest naprawdę trudne, a cielęca kosztuje krocie. Wątróbka drobiowa jest zaś tania i łatwo dostępna. Czy lepiej jednak wybrać wątróbkę kurczęcą czy indyczą? Osobiście zwykle kupuję wątróbkę kurczęcą, bo jest moim zdaniem delikatniejsza w smaku i konsystencji. A jej mniejsze rozmiary sprawiają, że można ją smażyć czy dusić w całości i dzięki temu zachowuje więcej soków. Wątróbka indycza uchodzi za bardziej sycącą, bo zawiera nieco więcej tłuszczu. Jednak wybór należy od was. Jedna i druga wątróbka drobiowa doskonale będzie smakować w połączeniu z owocami.

Jak zrobić wątróbkę ze śliwkami?

Przyrządzenie wątróbki ze śliwkami należy rozpocząć od oczyszczenia wątróbki i owoców. Potem danie robi się dość szybko.

Przepis: Wątróbka ze śliwkami

Wątróbka drobiowa duszona z dodatkiem śliwek i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 400 g śliwek np. węgierek
  • cynamon
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWątróbkę oczyść z błon, podziel na dwa kawałki, opłucz, osusz. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
  2. Smażenie wątróbkiWątróbkę oprósz mąką. Patelnię rozgrzej, połóż na niej wątróbki i osusz je ze wszystkich stron. Potem dodaj olej i zrumień na nim wątróbkę.
  3. Dodawanie składnikówDo obsmażonej wątróbki dodaj cebulę i podsmaż ją, by zmiękła. Wtedy dodaj śliwki i całość zagotuj. Potrawę oprósz pieprzem, majerankiem i cynamonem i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Wątróbka powinna być miękka i być otoczona sosem i owocami. Danie oprósz solą.

Z czym podać wątróbkę ze śliwkami?

Wątróbkę ze śliwkami najbardziej lubię jeść z ryżem. Ma on łagodny, dość neutralny smak, który dobrze komponuje się i z wątróbką i ze słodkim dodatkiem. Czasami też serwuję ją z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą jęczmienną. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to można je podać w postaci gotowanej, np. brokuł, marchewkę czy w postaci surówki. Tu dobrze będzie pasować surówka z marchewki lub surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność dania
Czytaj też:
Trzy kroki do soczystej wątróbki. Nie tylko sól ma tu znaczenie