Wątróbka ma duże grono zwolenników i przeciwników. Ja należę do tych pierwszych i uważam, że od czasu do czasu naprawdę warto ją zjeść. Zwłaszcza że dobrze przygotowana potrafi doskonale smakować i mieć kremową konsystencję. A ta z dodatkiem owoców jest moim zdaniem wyjątkowo udana. Jabłka, gruszki czy śliwki dodają wątróbce przyjemnego, słodkawego smaku i powstaje z nich przepyszny sos. Dziś zapraszam was właśnie na wątróbkę ze śliwkami.
Czy lepsza jest wątróbka kurczęca czy indycza?
Mówiąc o wątróbce, mam zwykle na myśli wątróbkę drobiową. Przygotowanie smacznej wątróbki wieprzowej jest naprawdę trudne, a cielęca kosztuje krocie. Wątróbka drobiowa jest zaś tania i łatwo dostępna. Czy lepiej jednak wybrać wątróbkę kurczęcą czy indyczą? Osobiście zwykle kupuję wątróbkę kurczęcą, bo jest moim zdaniem delikatniejsza w smaku i konsystencji. A jej mniejsze rozmiary sprawiają, że można ją smażyć czy dusić w całości i dzięki temu zachowuje więcej soków. Wątróbka indycza uchodzi za bardziej sycącą, bo zawiera nieco więcej tłuszczu. Jednak wybór należy od was. Jedna i druga wątróbka drobiowa doskonale będzie smakować w połączeniu z owocami.
Jak zrobić wątróbkę ze śliwkami?
Przyrządzenie wątróbki ze śliwkami należy rozpocząć od oczyszczenia wątróbki i owoców. Potem danie robi się dość szybko.
Przepis: Wątróbka ze śliwkami
Wątróbka drobiowa duszona z dodatkiem śliwek i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 400 g śliwek np. węgierek
- cynamon
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWątróbkę oczyść z błon, podziel na dwa kawałki, opłucz, osusz. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
- Smażenie wątróbkiWątróbkę oprósz mąką. Patelnię rozgrzej, połóż na niej wątróbki i osusz je ze wszystkich stron. Potem dodaj olej i zrumień na nim wątróbkę.
- Dodawanie składnikówDo obsmażonej wątróbki dodaj cebulę i podsmaż ją, by zmiękła. Wtedy dodaj śliwki i całość zagotuj. Potrawę oprósz pieprzem, majerankiem i cynamonem i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Wątróbka powinna być miękka i być otoczona sosem i owocami. Danie oprósz solą.
Z czym podać wątróbkę ze śliwkami?
Wątróbkę ze śliwkami najbardziej lubię jeść z ryżem. Ma on łagodny, dość neutralny smak, który dobrze komponuje się i z wątróbką i ze słodkim dodatkiem. Czasami też serwuję ją z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą jęczmienną. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to można je podać w postaci gotowanej, np. brokuł, marchewkę czy w postaci surówki. Tu dobrze będzie pasować surówka z marchewki lub surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność daniaCzytaj też:
Trzy kroki do soczystej wątróbki. Nie tylko sól ma tu znaczenie