Nie woda i nie bulion. Krem z pieczarek ugotuj na delikatnym płynie

Nie woda i nie bulion. Krem z pieczarek ugotuj na delikatnym płynie

Dodano: 
Krem z pieczarek
Krem z pieczarek Źródło: Shutterstock / Maxim Khytra
Przepis na ten krem z pieczarek jest prosty i szybki, a sekret to jeden składnik: płyn, na którym gotujemy zupę.

Zupy zwykle gotujemy na bulionach lub na wodzie. Inaczej jest z tym kremem z pieczarek. Ta pyszna i aromatyczna zupa jest gotowana na mleku. Ten prosty patent sprawia, że ma ładny, jasny kolor i jest przyjemnie delikatna.

Jak zrobić krem z pieczarek na mleku?

Przy tego typu zupach ważny jest jeszcze jeden etap: przesmażenie składników na maśle na samym początku. Masło dodaje smaku i jednocześnie jest idealnym jego nośnikiem. Lekko karmelizuje cebulę podczas smażenia i wydobywa aromat ze składników zupy. Potem już tylko wystarczy zalać wszystko mlekiem i gotować do miękkości ziemniaków (dlatego warto pokroić je w plasterki, wówczas będą gotowe bardzo szybko).

Warto pamiętać, że do miksowania zupy wyciągamy przyprawy takie jak ziele angielskie czy liść laurowy. Jeśli chcesz mieć w takiej zupie kawałki grzybów, podpowiadamy jeszcze jeden kulinarny trik. Zostaw kilka kapeluszy i już po zmiksowaniu pokrojone w plasterki dodaj do zupy i gotuj ok. 1-2 minut. Pieczarki dzięki temu zachowają jasny kolor i będą bardzo efektownie wyglądać w gotowej zupie.

Inspiracja: bazując na naszym przepisie, możesz też zrobić krem z grzybów leśnym. Taka zupa gotowana na mleku szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku grzybów o delikatniejszym smaku, przede wszystkim borowików szlachetnych.

Przepis: Krem z pieczarek

Kremowa zupa na mleku.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
132 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki obierz i pokrój w plasterki, cebule i czosnek również pokrój. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzej masło i wrzuć wszystkie pokrojone składniki oraz liść laurowy i ziele angielskie: smaż chwilę wszystko razem (aż cebula się zeszkli).
  2. Gotowanie zupyZalej składniki mlekiem, dodaj połowę pietruszki, dopraw i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj całość na gładki krem, dopraw w razie potrzeby i dodaj resztę pietruszki.

Jak podawać krem z pieczarek?

Krem z pieczarek można serwować na różne sposoby. Podaj zupę z kromką dobrego pieczywa lub posyp ją chrupiącymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Krem świetnie smakuje posypany tartym, żółtym serem. Do zupy pasują również chrupiące dodatki, takie jak posiekane, prażone orzechy włoskie, pestki dyni czy pestki słonecznika.

Fani mięsnych dodatków mogą do miseczki z zupą dodać usmażony na chrupko plasterek boczku lub posypać zupę usmażonymi na złoto, dobrze wytopionymi kawałkami takiej wędliny.

Czytaj też:
To najbardziej soczysty kurczak, jakiego znam. Gdy stawiam go na stole, zawsze znika do ostatniego kawałka
Czytaj też:
Nie wyrzucam resztek z lodówki. W 15 minut robię z nich pyszną sałatkę, która znika ze stołu